Премиер, финансов министър и главен прокурор се похвалиха вкупом за добрите резултати, които отчитат в борбата срещу контрабандата на цигари при представяне на изследване по темата.

В тригодишната фискална рамка до 2021 година не планираме да променяме акцизите, каза министърът на финансите Владислав Горанов. "Общата цел е да поддържаме стабилна финансова перспектива и да пълним нашия бюджет. България ще поддържа тезата, че е рано за нарастване на минималните акцизни ставки. В национален аспект не смятаме засега да прилагаме по-високи от минималните, установени за ЕС акцизни ставки. Номиналните ръстове, които регистрираме в увеличение на приходите от акциз, са удовлетворителни и смятаме, че това темпо може да бъде поддържано. Мисля, че както и досега, можем да продължим съвместните усилия в тази посока", заяви финансовият министър.

Приходите за януари от бюджета на горивата са с 12% ръст, заяви премиерът Бойко Борисов.

"Трайна е тенденцията за намаляване на контрабандата, не да го направим веднъж или кампанийно - тримесечие след тримесечие върви, което е най-радостното. Затова и приходите в бюджета са такива. Как може в България да е 6% (нивото на контрабанда на цигари - б.р.) и кой откъде се яви да пита: има ли борба с корупцията, има, ето я“, каза Борисов.

Министър-председателят даде висока оценка на проучването:

"Това е най-точното проучване, по прост и практичен начин се прави. Във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и с бандерол. Това не е като социологическите проучвания преди избори. То показва не усещането, не имагинерната величина, а резултата от борбата с контрабандата на практика."

Отбелязваме най-ниското до момента ниво на контрабанда при цигарите - 6%, каза и главният прокурор Сотир Цацаров. "На първо място искам да отбележа, че формулировката, под която е обозначено проучването "Цигари непредназначени за местния пазар", е изключително деликатна и в същото време показва за какво става дума. Най-общо казано, става дума за това, което представлява незаконна търговия, контрабанда и което в крайна сметка осъществява и престъпни състави.

"На първо място плюсовете: да, 6% е най-ниското ниво, мерено до момента. Тези 6% обаче не бива да ни успокояват, защото в рамките им маржовете са много големи по места", заяви Цацаров.

По думите му има места с много нисък процент и места с много висок. "Ако Хасково - с най-висок процент - го обясняваме географски (близостта до границата с Турция - б.р.), възникват въпросите за Велико Търново и Пазарджик. Такива въпроси възникват и по отношение на марките цигари с оглед на това, че отново лидер остава една и съща компания."

Цацаров поясни, че усилията на прокуратурата и на МВР са свързани не само с противодействието на незаконната търговия с цигари. "Това е само един от спектрите на нашата работа. Само снощи са задържани 32 кг хероин“, допълни той. Според Цацаров не е възможно тези резултати да бъдат постигнати, ако липсва партньорството между държавните органи и бизнеса, който е заинтересуван да работи на светло.

"Не можем да кажем, че тези 6% са резултат само на работата на митници, прокуратура, МВР и т.н. Благодаря трябва да се каже и на всички икономически оператори, които подкрепят тази инициатива и без партньорството на които тези 6% биха били абсолютно невъзможни. Силното партньорство на свелия бизнес с държавата е от изключително значение за тези проценти", каза още Цацаров.

"Снощи са задържани 32 кг хероин. Проведена е и операция за противодействие на трафик на оръжия", допълни главният прокурор.