България не е изразявала позиция за увеличаване на вноската на страната за членството в Европейския съюз, съобщиха от Министерството на финансите.

По-рано днес Ройтерс цитира началника на екипа на унгарския премиер Виктор Орбан, че България и още осем източноевропейски страни са се съгласили да увеличат вноските си в многогодишния бюджет на съюза до 1,1% след излизането на Великобритания през 2019 г.

"Във връзка с публикации в медиите, според които осем страни, сред които България, са се споразумели да увеличат вноските си в бюджета след излизането на Великобритания от общността, правителството заявява, че подобна позиция не е била обсъждана в нито един работен или официален формат за преговори между държавите членки и Европейската комисия", пише в прессъобщението. 

В него се уточнява, че "първото предложение на комисията за бюджет на ЕС за следващия програмен период се очаква да бъде представено през май тази година. Дебатът за многогодишната финансова рамка предстои и в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, като София ще бъде домакин на две тематични конференции на високо ниво през март и през юни тази година".