Ангела Меркел охлади днес надеждите за бързо сформиране на правителство в Германия, предаде АФП.

"Има още цял набор от точки, по които сериозно се разминаваме със социалдемократите", заяви канцлерката след поредния кръг преговори между ХДС и ГДСП. "Има много работа пред нас", добави тя

Все пак Меркел изрази надежда, че ще бъдат намерени компромисни решения.

"Доста трябва да преговаряме, докато стигнем до споразумение", отбеляза и Мартин Шулц, лидер на ГСДП.

Засега две са спорните точки - пазарът на труда и здравеопазването. Най-вероятно, освен през уикенда, преговорите ще продължат и в понеделник, и във вторник по тези проблеми.

В същото време съюзникът на Меркел Хорст Зеехофер, водач на ХСС, демонстрира пълен оптимизъм:

"Убеден съм, че в близките дни ще стигнем до споразумение".

Според него още в неделя вечер може да бъде намерен компромис за сформиране на кабинет, съобщава АФП.

Докато текат преговорите, рейтингът на ГСДП в проучванията продължава да пада. Доверието към партията е спаднало до 18 процента според изследване на компанията "Дойчланд тренд" за германската обществена телевизия АРД, публикувано снощи. Това е най-лошият резултат за партията в социологическите изследвания, пише БТА.

Днес проучване на другия обществен канал Цет Де Еф показа 19 процента, което е спад от 1 процент в сравнение с преди седмица.
ГСДП е разделена по въпроса за участие в ново издание на голяма коалиция с Християндемократическия съюз на Меркел и неговата баварски клон, Християнсоциалния съюз. Блокът ХДС/ХСС има 31 процента в проучването на Цет Де Еф "Политически барометър", което е спад от 2 процента.

В проучването на "Дойчланд тренд" рейтингът на лидера на ГСДП Мартин Шулц, който първоначално обещаваше, че ще остане в опозиция, след като под негово ръководство партията постигна най-лошия изборен резултат от 1949 г., пада с 5 пункта до 25 процента.