В студиото на „Още от деня“ Росен Плевнелиев, президент на България между 2012 и 2017 г., заяви, че вижда белези да се направи опит да се въведе президентска република. Той подчерта, че това е грешен избор за България.

Повод за коментара му е направеният анонс за ново движение, което ще работи за въвеждането на президентска република. Такава заявка направи бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Плевнелиев допълни, че вижда двоен стандарт в поведението на настоящия президент Румен Радев и за пример даде позициите му за санкциите срещу Русия, търговското споразумение с Канада и Истанбулската конвенция. Росен Плевнелиев подчерта, че е „за“ ратифицирането на конвенцията и че не вижда алтернатива на сегашното управление.

Според Плевнелиев думите на Радев за атрофиращата парламентарна република са опасни. Той допълни, че е останал със съмнения и притеснения, че в България ще се направи опит да се инсталира президентска република.

"Трябва да направим така, че парламентарната република не да се постави под въпрос, а да се даде надежда за развитие. В България президентската република няма място. Не беше това ролята на Левски и будителите и революционерите. Те говореха за чиста и свята република".

Плевнелиев заяви още, че президентската република е „руски модел“ и че той винаги се е противопоставял на подобни идеи. По думите му тези идеи са били лансирани от президента Първанов и „един телевизионен водещ и неговите сценаристи“.

"Президентската република не е добра за България и за нашата демокрация. Парламентарната демокрация е единственият работещ модел. Европейското развитие на България и социално отговорната, а не олигархичната икономика - за това трябва да се борим".

В референдума на „телевизионния водещ и сценаристите му“ е имало три противоконституционни въпроса, които са водели към идеята за президентска република, допълни Плевнелиев. Според него е важно президентът да говори категорично по спорните въпроси и по думите му той е правил точно това.

За да се върнат младите българи, трябва да постигнем ниво на иституционална култура и защита на правата на човека, заяви Плевнелиев, с което обясни защо на Дванайсетата годишна среща на бизнеса с правителството е повдигнал въпроса за Истанбулската конвенция.

"Вместо да защитим милионите жени, които имат какво да кажат и да чуем техния глас, а заменихме истината за тази конвенция с лъжи и манипулации, произведохме дебат, по който нищо не се каза по същество, то аз излизам със своя глас и казвам - не е това пътят. Истанбулската конвенция не е за трети пол, не е за упражняване на популизъм".

Плевнелиев каза, че е сигурен в приемането на Истанбулската конвенция.

"Но ако не приемем Истанбулскаат конвенция, отиваме в редицата на държави от Третия свят".

Росен Плевнелиев обвърза чуждите инвестиции в България със състоянието на правата на човека, но уточни, че според него държавите, които не са ратифицирали конвенцията, не са задължително антиевропейски.

Според Росен Плевнелиев президентът Радев говори едно в Европа, а в България - друго. Според него така се губи тежест в чужбина.

"Често задачата на президента е да обедини обществото, ако то е разединено. Но той не може да бъде обединител, ако не се постави въпросът по същество - за какво е тази конвенция. Вицепрезидентът каза, че е „за“ Конвенцията и е сложила подписа си, но не чухме президента".

Плевнелиев заяви, че и той би наложил вето на антикорупционния закон, но по други причини. Той каза, че България се развива добре и управляващите вършат „нелоша работа“ и не вижда алтернатива на управлението.