Дали няма дискриминация срещу категориите хора "бели, хетеросексуални жени, майки, християнки, които ходят на работа" и "бели, хетеросексуални мъже, бащи, християни, които ходят на работа" за сметка на някакви други хора - този въпрос зададе бившият министър на здравеопазването Петър Москов. Пред бТВ Москов, който е противник на ратификацията н Истанбулската конвенция, сподели отново мотивите за позицията си, но този път намекна, че първо трябва да се отговори дали не са нарушени правата на описаните от него групи.

По думите на Москов никой не е против това да няма дискриминация и насилие над жени, нито против това държавата да поеме ангажименти и да промени законодателството по начин, по който жените да бъдат по-добре защитени, а насилниците - наказвани. Според него и в учебните програми има място за обучение в това мъжете и жените да имат равнопоставеност - което са и част от аргументите на защитниците на конвенцията срещу насилието над жени и домашното насилие. Москов обаче отново оспори, че конвенцията е насочена към това. За да докаже това си твърдение цитира пасаж от т.нар. "обяснителен доклад" към конвенцията, който е 73 страници. Бившият министър се спря на точка 53 от документав който се казва, че "Определени групи физически лица могат също да се сблъскат с дискриминация въз основа на тяхната полова идентичност, което с прости думи означава, че полът, с който те се идентифицират, не е в съответствие с пола, който им е отреден по рождение. Това включва някои категории лица, като например транссексуалните лица, трансвестити, травестити и други групи от хора, които не отговарят на това, което обществото е определило като принадлежащо към категорията на „мъжете“ или „жените“ (тексът на български е от неофициален превод - оригиналът можете да видите по-горе в линка на английски език - б.р.)

По-нататък обаче, в същия обяснителен доклад, на който се позовава Москов - в точка 313, е изрично посочено, че "страните могат, ако желаят" да разширят тълкуването на текстовете от конвенцията "спрямо лица, които са гейове, лесбийки, бисексуални или транссексуални и които също може да са изправени пред особени форми на преследване и насилие, свързано с пола."

Бившият здравен министър каза още, че решението на проблемите с общинските болници на първо място зависи от приемането на Националната здравна карта.

"Болниците имат собственик - това са общините. И те трябва да имат отговорност. На следващите избори за кмет кандидатите трябва да обясняват не колко столчета в парка ще монтират, а какво е нужно, за да може общинските болници да съществуват, да имат добри специалисти и модерна апаратура", каза още Москов.