Твърдението, че България може да изнася агнешко месо за Арабския свят, е популизъм. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), цитиран от агенция "Фокус". По думите му страната ни не може да бъде по никакъв начин конкурентен вносител на овче месо в арабските страни, където пазарът е "зает" от Австралия и Нова Зелнадия.

От 2012 г. се договаряше износът на агнета за Катар, като до момента няма изнесен нито килограм месо за емирството. Темата обаче се държеше жива поне две години след това. През януари 2014 г. например от икономическото министерство съобщиха, че предстоят финалните разговори за схемата за износ на български агента за Катар, който да започне от април с.г. По време на визитата на президента Росен Плевнелив в Катар през пролетта на същата година се разбра, че създаването на съвместното дружество, което ще се занимава с експорта на животните, ще стане през май 2014 г.

Не стана ясно защо Плевнелиев е договарял съвместно дружество, след като изпълнителната власт беше съобщила, че към българското земеделско министерство ще се създаде държавно предприятие, което да изкупува от българските животновъди агнета и да ги доставя на катарската държавна компания "Хасад фууд", собственост на Катарския инвестиционен фонд.

Но никой от овцевъдите вече не вярва на тия залъгалки.

"Тези приказки, които стигат до фермерите, са безсмислени, тъй като и те имат очаквания да реализират продукция на катарския пазар или на други пазари в Арабския свят. В тези страни се внася агнешко месо, което се продава за 4-4.50 долара за килограм. Това е абсурдна цена за българското агне. За да пробием, ние трябва да произвеждаме някакъв скъп продукт. Агнето само по себе си не е скъпо, но ако произвеждаш тлъстоопашато агне например, което те търсят, можем да пробием“, посочи Караколев.

По думите му в Йордания се продава агнешко месо местно производство и такова с произход от Австралия и Румъния. Вносът е бил на цена от 4.50 долара на килограм охладено, а местното около 8 долара. Той добави, че Австралия месечно изнася около 3 млн. агнета. Австралийските фермери отглеждат около 80-90 млн. овце, румънските - 10 милиона, а българските - около 1 милион. Преди промените у нас през 1989 г. българските производители са отглеждали десет пъти повече агнета - над 10 милиона, от които повече от половината са били изнасяни за пазарите в Близкия изток.

"Дори да има пазар, ние не можем да изнасяме повече от 50 000-70 000 агнета, тъй като има и вътрешна консумация, която не е чак толкова слаба, въпреки че е предимно по празниците Великден и Гергьовден. Овцевъдството се определя спрямо празниците. Затова ние не сме интересни, защото не можем да поддържаме такива големи количества“, заяви Караколев.

И износът на агнета за Арабския свят е като вноса на индийски биволици в България.