Поредно училище се готви да протестира - този път в Русе, където математическата гимназия "Баба Тонка" е на път да остане с една паралелка по-малко.

Това става, след като предложението от страна на гимназията да има 5 паралелки и в предстоящата учебна година, както досега, е било отхвърлено от Регионалното управление на образованието. Вместо това училището трябва да намали паралелките на 4.

Причините, обясняват от РУО, са свързани с демографската криза - през тази година гимназиите в Русе биха имали 1872 места, ако запазят същите паралелки, но в общината има едва 1274 ученици за 7-и клас. Тоест близо 600 не достигат, за да бъдат запълнени 100% от заявките на училищата. Част от тях могат да дойдат и от широката община, но в региона има достатъчно гимназии, за да не може да се разчита, че учениците от по-малките населени места ще продължат в областния център.

Кого да отрежем?

Не може обаче просто да се намалят паралелките във всички гимназии в Русе. В някои от тях трябва да се разкрият нови, защото това иска бизнесът, обясняват представителите на РУО.

"Необходимо и наложително е да се направи балансиран план-прием, в който предимство да се предостави на професионалното образование, тъй като осигуряването на качествено професионално образование и обучение и обвързването му с потребностите на икономиката са приоритет в образователната политика на държавата", обясняват от РУО-Русе.

Наблягането на професионалното образование и търсенето на мнението на бизнеса бе една от ключовите образователни политики на ГЕРБ в предизборната кампания.

Според директора на математическата гимназия Митко Кунчев обаче решението за това в кои гимназии да се съкратят паралелки не става по ясни критерии.

"Първият критерий, с който трябва да се започне, е да се премахне двусменното обучение. Второто е какъв е интересът на родителите. Ако ще закриваме профили и специалности, трябва да започнем от тези, които не са искани", заяви той пред местния канал Kiss13.

Интерес към Математическата гимназия обаче има. В отворено писмо в социалните мрежи Кунчев подчертава, че МГ "Баба Тонка" е на 15-о място в страната и на първо на държавните изпити по български език и литература. И че в момента сградата на гимназията се ремонтира за 3,5 млн. лв., а с решението за съкращаване на паралелките "общината предвижда да е празна до 2-3 години".

"Намаляването на учениците ще доведе до това, че още наесен ще има проблеми, а догодина ще трябва да се мисли как да се финансира училището", твърди още директорът.

От РУО-Русе обаче не са съгласни с оценката на Кунчев за собственото му училище. Те отбелязват в официална позиция, че МГ "Баба Тонка" има безспорно високи резултати в държавните изпити по математика, но е редно да се сравняват не с местните училища, които не са с профил математика, а с националните гимназии. Там постиженията на русенската гимназия не са толкова впечатляващи - нейните представители не са съпоставими с тези от СМГ-София, ПЧМГ-София, ПМГ-Бургас, МГ-Варна, МГ-Плевен и прочие. Ученици от МГ "Баба Тонка" нямат и участие в международни състезания.

За сметка на това приемът през последните години сочи, че русенската гимназия е свалила сериозно изискванията си, за да може да запълни и петте паралелки. 

"При 52 ученици, приемани в профил „Математически“, най-високият резултат, с който е приет ученик, е 492,500 точки (при 500 точки максимален резултат), а 52-рият ученик е приет с резултат 336,250 точки. Разликата между първия и последния ученик е 156,250 точки, което показва значителна разлика във възможностите им", пишат от регионалното управление.

Според тях намаляването на паралелките е "оздравителна мярка, а не репресия към училището".

"Нали никой не си мисли, че са се родили много по-малко бъдещи учители, философи, стругари, шивачи, хлебари, строители и т. н., а броят на бъдещите математици е един и същ. За кого е от полза тези 26 деца да бъдат приети в МГ по занижени критерии (както се наблюдава през последните години) и да бъдат само „пълнеж“ за пета паралелка?", питат още от РУО-Русе.