220 000 пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж/престъпление през последната една година. 29% от българите не се чувстват сигурни в домовете си. 22 на сто са готови сами да се защитят, ако някой наруши личната им сигурност, вместо да се обърнат към полицията. Българите се страхуват най-много от крадци, роми, хулигани. 8 на сто се боят от полицията, а 23 на сто (почти една четвърт) от бедни хора, които могат да им посегнат. Данните са от проучване на агенция "Тренд"*.

90% от българите посочват, че през последната една година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж/нападение.

Въпреки това данните регистрират високи дялове на несъгласие по отношение на въпроса: „Вие лично съгласен ли сте, или не сте съгласен с твърдението, че в България човек може да се разхожда навсякъде и по-всяко време, без да се страхува от престъпление?“

78 на сто от хората отговарят отрицателно на този въпрос. Едва 17 на сто приемат, че могат да се чувстват сигурни, без да се страхуват, че нещо може да им се случи.

8% от българите се страхуват, че върху тях може да бъде упражнено насилие от страна на полицията.

Високи дялове на декларация за страх има и по отношение на крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%). Не се отчита особена динамика по отношение на пол и възраст, както и по отношение на населеното място, отбелязват от "Тренд".

38% от анкетираните заявяват, че се страхуват от насилие от страна на бежанци/мигранти. Тук се отчита динамика спрямо пола на респондентите, като данните показват, че жените в по-голям дял се страхуват за сметка на мъжете. Близо 50% от хората в столицата споделят такъв страх, докато дяловете в областните градове, малките населени места и селата е по-малък.

Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг(а)/партньор(ка), а 92% отговарят отрицателно. По отношение на тези данни трябва да имаме предвид и нежеланието на хората да споделят такъв тип информация.

Работи ли ефективно полицията? Анкетираните са разделени в оценката си за работата на тази институция. 42% са на мнение, че полицията работи ефективно, 44% смятат точно обратното. Но оценките за полицията са почти високи на фона на оценките за работата на законодателна и съдебна власт (защо институциите са разделени по този начин е малко неясно). Приблизително всеки пети - 21%, смята, че те се справят. 61 на сто са на мнение, че съдебната власт не си върши работата, а 56 на сто, че законадателната е неефективна.

62% от българите биха се обърнали с най-голямо доверие при проблем, свързан с личната сигурност, към полицията. Разлика се отчита при хората на възраст между 18 и 29 г., където по-голям дял (над една четвърт) биха се обърнали за помощ към роднини в сравнение с останалите възрастови категории. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да потърсят полицията за сметка на живеещите в столицата.

73% от хората посочват, че биха подали жалба в полицията. 22% от българите посочват, че биха се защитили сами, включително с насилие, при ситуация, в която е нарушена личната им сигурност. 4% от българите биха останали пасивни.

*Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Възложител: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1002 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 10.01. – 18.01.2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%