Румънският парламент подкрепи с голямо мнозинство новото правителство, оглавявано от социалдемократите, предаде Ройтерс.

Новият кабинет начело с Виорика Данчила ще бъде зорко наблюдаван от партньорите на страната и инвеститорите.

Данчила бе номинирана за премиер по-рано ПРЕЗ този месец на мястото на Михай Тудосе, който подаде оставка, след като се скара с лидера на социалдемократите Ливиу Драгня. Самият Тудосе стана министър-председател, след като Драгня принуди предшественика му Сорин Гриндяну да се оттегли.

Данчила лесно спечели вота на доверие с 282 гласа "за", сред които и тези на някои опозиционни партньори. В новото правителство остават близо една трета от членовете на предишното.

"Това правителство като цяло не предвещава нищо добро за върховенството на закона в Румъния и за отношенията й със Запада, най-вече с ЕС", заяви независимият политически коментатор Кристиан Пътръшконю.

Виорика Данчила създаде ново министерство, което да се занимава с фондовете на ЕС и номинира начело на него социалдемократката Рована Плумб, която прокурорите искат да разследват. Назначаването й възроди опасенията за ангажиментите на Румъния в борбата с корупцията.

Парламентът в Букурещ отхвърли опитите на прокурорите да разследват Плумб, която отрича да е замесена в каквото и да било. Тогавашният премиер Тудосе обаче уволни нея и още двама министри с мотива, че обвиненията в корупция вредят на отношенията на страната с ЕС.

Рована Плумб. Снимка Уикипедия

Виорика Данчила заяви вчера, че кабинетът й отразява резултатите от парламентарните избори през 2016 г.

"Заедно с колегите ми аз отразявам политическата воля на управляващата коалиция", каза тя.

"Днес вие не гласувате за личности, а подкрепяте желанието на румънските граждани, изразени чрез демокрацията. Ще управляваме с чест и уважение към румънците, с правителствена програма пред нас", заяви Данчила пред депутатите.

Ревизираната програма включва планове за ново увеличаване на пенсиите и минималната заплата и намаляване на ДДС с 1 процентен пункт на 18 процента от 2019 г. Тя има за цел също да създаде суверенен фонд богатство и да подобри усвояването на еврофондовете.

Депутатите от левицата обаче искат да променят Наказателния кодекс и той да декриминализира някои свързани с корупцията престъпления. Това е вторият им опит за година. През миналата седмица Брюксел призова парламента в Букурещ да преразгледа някои приети съдебни реформи, които според критиците отслабват съдебната независимост.