Естественото място на България е в клуба на дисциплинирани и богати страни от европейския център, каза финансовият министър Владислав Горанов, по време на 12-та среща на бизнеса с правителството. Министърът отхвърли твърденията, че България е най-корумпираната европейска държава, предаде БТА.

Нашата страна има от най-високите ръстове на икономиката и в този аспект корупцията остава вестникарско внушение. Многократно съм заявявал, че корупцията, доколкото съществува, е предмет на наказателно преследване, а другото, което се коментира като корупция, е предмет на социология. Ако четем проучванията на Евробарометър виждаме, че България е далеч не на водещо място в това отношение. Желанието да се самобичуваме в тази посока по-скоро може да се отдаде на вътрешнополитически боричкания.  

Големият проблем за намиране на кадри за бизнеса е състоянието на висшето образование, каза Горанов. Наблюдаваме пълна девалвация на системата за висше образование и младите хора предпочитат да учат и да работят в чужбина, подчерта той.

Добрата новина е, че тенденцията се обръща от 2012 до 2016 година около 40 хиляди души са се върнали в страната. Докато в началото са се връщали хора на възраст 40-65 години, то напоследък се връщат все по-млади хора.

Финансовият министър посочи , че ръстът на производителността на труда в България се увеличава с по-бързи темпове от тези в ЕС. В периода 2000- 2016 година производителността на труда се вдига средно с 3.4 на сто годишно, а в ЕС с 1.9 на сто. Затова ако през 2007 година имаме 28% ниво на БВП на човек от населението към средните нива на Европа, то през в 2017 година отчитаме близо 50 на сто БВП на глава от населението от средните за ЕС, каза Горанов. Въпреки отчетените от него темпове, България продължава да е най-бедната държава в ЕС.

Министърът посочи, че правителството ще продължи с политиката си за увеличаване на минималните доходи, за да може да приближим доходите в страната близо до средните за Европа.

В момента нагряването на пазара на труда дава шанс на бизнес процесите да се подобрят, но това трябва да върви с инвестиране в образованието и преодоляване на диспропорцията между бедни и богати и образовани - необразовани, отбеляза Горанов.

 
За мен е много важно да се затвори вътрешнополитическия дебат дали правителството е достатъчно активно към присъединяването на България към Еврозоната, каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след участие в 12-та среща на бизнеса с правителството. Присъединяването на България към еврозоната е съвместен проект на правителството и Европейската централна банка (ЕЦБ), посочи Горанов, който за първи път отбелязва съ-участието на ЕЦБ в управленските планове. Но по-късно все пак даде заден. "Надявам се по време на председателството на България на Съвета на ЕС да се срещнем с Европейската централна банка и да съвпаднат позициите ни за ролята на България в ERM 2 и eврозоната. Сигурен съм, че ако България подаде и получи негативен отговор, това също е решение за нас, защото ще знаем какви задачи предстоят, за да станем част от клуба на успешните и интегрирани икономики в ЕС".  
 
Министърът на финансите сподели и позицията си за непреходната в България тема за Истанбулската конвенция. "На дебата в Министерския съвет за Истанбулската конвенция моята позиция беше, че не сме готови за одобряването й, защото има много неизчистени въпроси за пред публиката. Иначе, всеки който я прочете, ще види, че тези притеснения, които се размахват в пространството, не намират основания. Гласувах  "против" на заседанието на МС, защото смятам, че трябва още по-задълбочен дебат, преди да прехвърлим темата към Народното събрание. Вероятно съм бил прав, защото Народното събрание се отказа бързо да движи напред ратификацията и то със същите като моите съображения. От дебат за ценности и защита от насилие той се превърна в друг тип, който мога да определя като "комплексарски", каза Горанов.
 
Проверката на НАП на богатите хора се прави по инициатива на прокуратурата и ще стане със способите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, каза Горанов в отговор на журналистически въпрос. Това, че някой демонстрира висок материален статус, не означава че има проблеми с данъчните. Но ако имаш непропорционално за очакванията на обществото висок статус трябва да отговориш по подходящ начин на държавата дали си се издължил, каза Горанов.