Членът на регионалното партийно ръководство във федерална провинция Бранденбург на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Артур Вагнер е приел исляма и се е оттеглил от партийния си пост, стана известно днес.

Вагнер (48 г.), който е с руски корени, още на 11 януари обяви, че се оттегля от партийния пост по лични причини. Това потвърди днес и председателят на структурата на "Алтернатива за Германия" в Бранденбург Андреас Калбиц. Той уточни, че Артур Вагнер е бил един от шестимата членове на местното ръководство на партията. Бащата на две деца бил известен като ангажиран християнин.

Съпартиецът му Кай Бергер е стъписан:

“Артур се ангажираше в църковната дейност. Настъпилият обрат е необясним. Не може от днес за утре да смениш вярата си.”

Въпреки това от партийната структура в Бранденбург твърдят, че с приемането на исляма партията нямала проблем. Та нали на федерално ниво "Алтернатива за Германия" е сформирала клубове по интереси за мюсюлмани, християни и дори за хомосексуалисти.

Самият Вагнер отказва всякакъв коментар, било лично негова работа.

Каквото и да твърдят от "Алтернатива за Германия", за никого не е тайна, че партията се обявява срещу исляма и стъпката на Вагнер е шокираща. На митинги се издигат плакати с текст: “Ислямът няма място в Германия!” Организират се и протести срещу “ислямизирането на Германия”. Най-масовите бяха в навечерието на общите избори в страната, проведени на 24 септември м. г. Възправянето срещу исляма беше част от предизборната кампания на "Алтернатива за Германия".

Нещо повече. На официалния сайт на антиевропейската партия е публикувано послание: “Ние се обявяваме за германската култура като водеща. За нас ислямът няма място в Германия.”

Заместник-председателят на партията Александер Гауланд, който е и депутат в националния парламент в Берлин, в предизборната си кампания през м. г. обяви: “Ислямът е несъвместим с основния демократичен ред в Германия.”