На 88 години почина Урсула ле Гуин, автор на историите от света на Землемория. Смъртта ѝ е настъпила в дома ѝ в Портланд, щата Орегон, в понеделник. Тъжната вест е потвърдена от семейството ѝ в страницата на писателката в туитър.

Книгите на Ле Гуин са продадени в милионни тиражи по целия свят и са спечелили редица престижни награди като „Хюго“ и „Небюла“ за романа от 1969 г. „Лявата ръка на мрака“.

Съболезнования за Ле Гуин в социалните мрежи изразиха редица писатели.

„Нейните думи ще бъдат винаги с нас. Някои от тях са написани в душата ми. Ще ми липсва тази славна, забавна, закачлива личност, ще ми липсва тази най-задълбочена и умна личност сред писателите“, написа в Туитър Нийл Геймън.

„Урсула ле Гуин, една от големите, си е отишла. Тя не бе само автор на научна фантастика, а литературна икона. Бог да е с нея в галактиката!“, написа също в Тутиър Стивън Кинг.

Първият публикуван роман на Урсула ле Гуин е „Светът на Роканон“ от 1966-а. Две години по-късно тя издава „Магьосникът от Землемория“, смятана за една от най-хубавите и важни книги във фентъзи жанра. Маргарет Атууд посочва това заглавие като една от причините за избухването на фентъзи литературата. „Лявата ръка на мрака“ утвърждава Ле Гуин като водещ автор в научната фантастика.

Писателката през 1972 г.

Писателката споделя, че фантастиката и научната фантастика са несправедливо подценявани в литературните среди.

„Реализмът е много богат жанр, който ни дава и продължава да ни дава велика литература – каза Ле Гуин пред „Гардиън“ през 2016 г.  – Но когато превърнем този жанр в стандарт за качество, когато ограничим литературата до него, ние пренебрегваме твърде много сериозни книги. Изгаряме твърде много сериозни юргани заедно с бълхите. Твърде много критици и учители пренебрегват – ако въобще знаят за нея – всякакъв вид художествена проза, освен реализма.“

Тя посочва и пола си като причина литературата ѝ да бъде подценявана.

Освен с многобройните си фентъзи истории, Урсула ле Гуин е прочута още със своите поезия, разкази и есета. През 2014-а тя получава награда за цялостно творчество от Националната фондация за книги. В речта си при получаването ѝ тя критикува „Амазон“, наричайки онлайн търговията с книги „спекула“.

„Виждам собствените си издатели в глупавата паника на невежеството и алчността да взимат от обществените библиотеки за електронни книги шест или седем пъти повече, отколкото искат от купувачите“, коментира Ле Гуин.

Това не бе първият път, когато тя критикува онлайн търговията с книги. През 2009 г. писателката напусна Гилдията на авторите и нарече одобрения от Гилдията проект за дигитализиране на книги на Гугъл „сделка с дявола“.

В разговор за кариерата си миналата година тя каза:

„Не мисля, че наградите ми са прекалени. Мисля, че съм си ги заслужила. Те са добре дошли и са полезни за мен, защото подкрепят самочувствието ми, което се разклаща, когато остарявате и вече не можете да правите това, което сте правили“.

"Площад Славейков"