Днес е съдбовен ден за лидера на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц.

В Бон се открива партиен конгрес, на който 600 делегати трябва да решат дали партията да участва или не в широка управленска коалиция с десницата – Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХДС).

Преди това бяха проведени конгреси на местни структури на ГДСП в редица федерални провинции, сигналът не бе оптмистичен. Социалдемократите от най-многолюдната федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия с население от 18 милиона души са категорично против широка управленска коалиция в Берлин. Също и тези от провинция Хесен. Двете федерални провинции изпращат най-много делегати на днешния конгрес в Бон – 216 от общо 600 или над една трета от присъстващитне на партийния форум.

Младежката организация на ГСДП също е категорично против съвместно управление с десницата.

Конгресът започва в 12 ч българско време с едночасова реч на партийния лидер Мартин Шулц. Че ще говори пламенно, е ясно. Не се знае обаче дали ще убеди мнозинството от делегатите да гласуват в полза на широка управленска коалиция.

А и се помни каква позиция зае Шулц след парламентарните избори, проведени на 24 септември м. г. – категорично против участие на партията му в управлението на държавата. Впоследствие се обърна на 180 градуса.

Ето хронологията:

Вечерта на 24 септември м. г., когато стана ясно, че ГСДП печели едва 20,5 на сто от бюлетините, най-лошият изборен резултат на партията в историята на ФРГ, Мартин Шулц обяви:”Абсолютно ясно е, че избирателите пожелаха да сме в опозиция.”

На следващия ден: “Няма да участвам в правителство на Ангела Меркел!”

На 20 ноември след провала на преговорите по съставяне на управленска коалиция между десницата, либералите и зелените: “Не сме на разположение за сформиране на широка коалиция.”

На извънредния конгрес на ГСДП, проведен на 7 декември: “Не бива да управляваме на всяка цена. Но не бива и на всяка цена да не управляваме.”

На 21 януари т. г. след края на проучвателните преговори с десницата: “Вярвам, че постигнахме забележителни резултати.”

Как ще гласуват днес делегатите на конгреса на ГСДП, дори опитни политолози не се решават на прогноза.

Редица влиятелни медии в Германия коментират, че днешният ден може да се окаже началото на края на политическата кариера на Мартин Шулц