Актуализацията на бюджета на НЗОК е една от най-дискутираните теми през последните 10 дни. От касата искат 328 млн. лв. допълнително, които да покрият очертаващият се през септември дефицит. От кабинета се съгласиха да отпуснат около 225 млн. лв. Въпреки че първоначално основните партии в НС декларираха съгласие около актуализацията на бюджета на касата, липсата на кворум и сложните политически сметки и игри дасега провалят приемането й. Вероятността актуализацията да стане факт вече е нищожна. Какво означава това? Клуб Z потърси гледната точка на директора на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

По всичко личи, че актуализация на бюджета на здравната каса няма да има, д-р Тодорова.  Часовете на това правителство и съответно парламент са преброени. Тогава какво ще се случи?

До края на седмицата или до края на другата седмица има достатъчно време. Въпросът е това да се случи в рамките на този парламент, защото в противен случай ситуацията през септември много ще се усложни.

Продължавате да вярвате, че ще има актуализация дори и ако днес кабинетът подаде оставка?

Вярвам, защото би било безотговорно, ако това не се случи. Наистина няма да има парламент след това. Кой ще гласува тази актуализация? И тогава тези, които сега бавят актуализацията, трябва да кажат откъде касата да вземе средства и да плаща. Това не е фабрика да я заключим за два месеца и да кажем – сега няма да работи. От януари ще дойдат пари, отваряме фабриката.

Пациентските организации алармираха, че от средата на септември 1,5 млн. българи с тежки хронични заболявания ще останат без лекарства. Доколко реална е тази опасност?

Отчетът, който направихме и който трябваше да бъде предаден към 30 юни, но в всъщност това е отчетът за дейността до края на април, която се изплаща през май, говори, че средствата за лекарства в извънболничната помощ, т.е. средствата , необходими за изплащане на рецептите, действително няма да достигнат. Цифрите показват, че става дума за около 96 млн. лв. Като имате предвид, че месечно се изплащат 48-49 млн., т.е. за два месеца тези пари няма да стигнат.

Защо по това време се налага актуализацията? Това е един въпрос, който също се дискутира в пространството. Ако политическата ситуация беше нормална, тази актуализация трябваше да се получи през септември. Но тъй като сме изправени пред много неизвестни и най-вече липсата на парламент през септември, ние предприехме всички законови мерки, за да се стартира актуализацията. И НЗОК в това отношение си е свършила работата..

Четири са местата, където се очаква дефицит – лекарства чрез аптеки, болнична помощ и по специално клиничните пътеки, медицинските изделия, които са свързани с тях и онкопрепаратите през болниците. Ситуацията е изключителна сериозна и не е нужно да се дискутира дали трябва да има такава актуализация.

Съществуват и мнения, че касата има буферни пари и ще може да компенсира с тях дефицита?

Никакви буферни пари няма. Най-големият буфер от 1,4 млрд. лв. беше взет от касата през 2010 г. Някак обществото забравя за това.

Така и не стана ясно къде отидоха тези пари. Вие знаете ли къде са?

Ние не се интересуваме къде са. Знаем, че ги няма в касата , а това са здравноосигурителните вноски на българите, това са пари за здраве. Резервът на касата трябва да бъде ползван за други цели, но в такива случаи, като сегашния, когато се налага да се вземе от него, за да се покрият дейности или лекарства, той  трябва да е наличен. Затова преди не е имало такъв остър проблем.

Защо все пак се стигна до сегашната ситуация?

Липсата на този резерв е едната причина, поради която в момента касата не разполага с никакви буфери. Знаете и че две поредни години касата правеше трансфер към министерството на здравеопазването, което е нечувано – фонд да подпомага държавата. Едната година беше 340, следващата 100 млн. лв. Пак да припомня, че Конституционният съд обяви това за незаконно и от 100-те милиона на касата бяха върнати 50 млн. Другите обаче не бяха върнати. Това е едната причина да няма буфери вътре в НЗОК. Другата е, че бюджетът й по принцип не е достатъчен и  ние го казахме още когато се готвеше държавният бюджет за 2014 г. На 23 октомври 2013 г. дадохме анализ на Министерството на здравеопазването и казахме къде няма да стигнат парите. За наше много голямо съжаление познахме почти напълно. Статистиката показва, че в последните три години с около 200 млн. се качва разходът в болничната помощ. Трайно се качва. Така че  ако през 2013 г. разходът е бил с около 200 млн. повече в болничната помощ,  не можем да очакваме т. г. той да падне с 200 млн. Още повече през тази година се откриха 7 нови лечебни заведения. Има и 786 нови дейности към вече съществуващи лечебни заведения. Парите вече не следват пациента. Вие виждате, че в болниците имат огромен стремеж да запълват всяко празно легло. И тъй като законодателството така е разписано, че всеки може да влезе в болница безпрепятствено, това е най-лесният достъп стремежът на всеки директор на болница е да запълни максимално леглата.  

Как обяснявате този поне на пръв поглед парадокс – казва се, че събираемостта на вноските е по-висока тази година, а същевременно се очаква колапс в системата?

Да, събираемостта е по-добра. Агенцията по приходите работи на максимум. Имаме специално становище от НАП, че очакват към края на 2014 г. около 55 млн. лв. повече от здравни вноски. Когато подготвяхме материалите за актуализацията, ние сме взели предвид тези пари. Дефицитът е около 490 млн.лв., като приспаднем тези приходи, резервът в касата, икономиите, няма да достигнат около 328 млн. лв. Взели сме всичко предвид, дори и това, че можем вътрешно да направим икономии от около 5,5 млн. лв. Не виждам буфери.

А ако болниците минат в някакъв режим на икономии?

Още когато се заговори, че ще има дефицит, а това стана ясно през първите месеци на годината, касата настояваше да се направи анализ на този дефицит. Но ние нямаме механизъм, по който да накараме болниците да направят това. Това може да го направи принципалът – т.е. здравното министерство. Няколко пъти давахме на министъра на здравеопазването и на премиера 50-те болници, които харчат около 70% от ресурса. От общо 367 болници. Имаше достатъчно време да се направи финансов анализ на дефицита. Да се види защо касата плаща всяка година с 200 млн. повече за болнична дейност, а болниците увеличават дефицита си. Нищо не беше направено. Затова има конфликти, затова ни наричат „убийци”, затова сме вечно виновни, защото друг преди нас не си е свършил работата.

Как гледате на коментарите, че някой нарочно се опитва да фалира здравната каса. Правят се даже и аналогии със ситуацията в банковия сектор?

Едва ли. За човек, който би си помислил такова нещо, веднага бих казала, че има някаква патология. Трябва да страда от нещо, за да си го помисли дори. Как може да се фалира единствената финансираща здравните услуги институция? Ако имахме няколко източника на финансиране, можехме да решим, че става дума за някаква действия от страна на конкуренцията…Но в случая имаме една-единствена финансираща институция и това би било безкрайно жестоко, ако някой си го е помислил. Аз смятам, че не е така. За мен основният проблем за сегашната криза е в неразбирането на системата.