От времето на Бай Ганьо до наши дни българите успяваме да покажем най-лошото на света, заяви президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев в ефира на Нова тв тази сутрин.

"Ще ми се да е обратното. Да покажем успехите на младите, успехите на икономиката."

Той коментира и множеството протести, които ще се проведат днес, в деня на официалното откриване на европредседателството ни:

"С тези 9 протеста показваме нещо - че още не сме се освободили от робската си психика, че все очакваме някой друг да ни освобождава."

Плевнелиев обаче добави, че всеки протест, стига да е законен и демократичен, трябва да бъде проведен. А протестите са в резултат на ниското доверие на гражданите в институциите, което е напълно заслужено.

"Тези протести не са символ на бъдещи политически действия, но ни казват нещо важно - целият политически елит не си е свършил работата през годините", заяви той по отношение на протестите на еколозите за Банско.

Според него втори лифт трябва отдавна да е построен, защото всички райони в страната имат право да развиват туризма:

"Абсолютна безотговорност е да оставим една трета и най-бедната част на народа да не развиват туризъм заради едно безумно противопоставяне."

Плевнелиев похвали за пореден път Бойко Борисов за външната му политика и заяви, че успехите с Македония и другите държави на Балканите от миналата година са вече добри "лаври" за европредседателството.

"България е единствената държава на Балканите, която търси приятелство с всички. Премиерът Борисов си извоюва ролята на този мост между европейските лидери и Ердоган, което никой друг не успя."

Бившият държавен глава заяви, че е съгласен с някои от аргументите на своя наследник на поста Румен Радев срещу антикорупционното законодателство, но с други - не. Според него всеки закон подобрява нещата, проблемът е в прилагането им.

"Ние не сме силни в прилагането. Какъвто и закон да направим, той трябва да бъде прилаган, и резултати, резултати, резултати - това искат хората да видят", заяви Плевнелиев.