"600 души, на които мястото им е в затвора, са на свобода, една част от тях с тежки престъпления, в малка България, където всичко се знае."

Този факт изтъкна лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Така той коментира пред бТВ шесторното убийство в Нови Искър и факта, че заподозреният за него Росен Ангелов е трябвало да бъде в затвора, тъй като е осъден, при това за тежко престъпление.

Според Атанасов всичко това за пореден път показва тежки системни проблеми в МВР и в местната власт. Той обясни, че няма ясни правила за адресна регистрация и не се спазват такива. Според него трябва да има добра комуникация между местната власт и органите на полицията.

"Повече от една година полицаите протестират. Вътре има тежки напрежения, никой не се заема да ги реши. Тези хора са недоволни от заплатите, които получават, и от условията, в които работят. Политиците трябва да решават проблемите на системите, не да ги задълбочават", заяви Атанасов.

Според него настоящият вътрешен министър Валентин Радев няма понятие от същността на работата. А в МВР има тежка кадрова търговия, като на възлови места се издигат хора, които са удобни на властта, а не такива, които имат качества. Конкурсното начало е загърбено. Според Атанасов това води до тежка демотивация в МВР, защото огромната част от служителите са почтени хора.

Атанасов изтъкна, че емблемата на българското председателство според чуждите медии е корупцията.

"Най-бедни сме, защото сме най-корумпирани", заяви лидерът на ДСБ.

Според него има системна корупция на всички нива и срещу това не се вземат никакви мерки.

"Средностатическият българин не може да разбере какъв интерес има България от това европредседателство. Създава се впечатление от управляващите, че с това европредседеталество ще си решим всички проблеми. С една помпозна натрапчива външнополитическа дейност се опитват да компенсират тежки вътрешнополитически дефицити", коментира Атанасов.

Според него турският президент Реджеп Ердоган прави жест към Бойко Борисов с реставрацията на църква "Св. Стефан" в Истанбул. Това обаче си има цена - да предаваме безропотно на турската страна по списък хора, които не са удобни на Анкара.

Според Атанасов има основания за вот на недоверие срещу кабинета, но "половината в БСП са за коалиция с Борисов". Той изтъкна, че на последния протест в София са излезли много хора и това е било не само заради безобразията в Пирин.

"Клокочи нагласа срещу корупционното управление на Борисов", смята Атанасов.

Според него новият закон за борба с корупцията е "имитация за пред чужденците". Лидерът на ДСБ припомни, че никой не говори за реформа в прокуратурата, а по Конституция именно тя трябва да се бори с корупцията.