Американските регулатори предупредиха за наличие на рискове в търговията с криптовалути. В специални изявления снощи председателите на Комисията по ценните книжа и фондови борсите (SEC) и Комисията за търговия на стокови фючърси предупредиха за наличието на рискове в сделките с криптовалути и информираха за предприетите от регулаторните органи действия, чиято цел е да защитят инвеститорите и финансовите пазари.

Комисията по ценните книжа и фондови борсите отправи препоръки към Американската асоциация на администраторите на ценни книжа (NASAA), изтъквайки наличието на проблеми и опасения, свързани с т.нар. "Първоначално предлагане на монети" (ICO -  initial coin offerings) за криптовалути като биткойн и други инвестиционни продукти, касаещи виртуалните валути. ICO е аналог на първичното публично предлагане на акции (IPO), като способ за набиране на средства под формата на криптовалути за стартъпи.

Методът на ICO е изключително ефективен - през ноември м.г. блокчейн-стартъпът BitClave Active Search Ecosystem набра $25.5 милиона за 32 секунди. Стойността на един токен CAT (Consumer Activity Token) достигна 10 цента.

От асоциацията NASAA напомниха на инвеститорите, че продавачите на ценни книжа и други участници на пазара трябва да спазват законите.

"За съжаление е ясно, че много от организаторите на ICO и други, които участват на инвестиционните пазари, свързани с крипотовалутите, не спазват тези закони. SEC и държавните регулатори на ценни книжа преследват нарушенията, но ви предупреждаваме отново, че ако загубите пари, съществува значителен риск нашите усилия да не доведат до възстановяване на вашата инвестиция", се посочва в изявлението на SEC.

В отделно изявление председателят на CFTC - Кристофър Джанкарло, представи обща информация относно надзора и подхода на регулатора по отношение на търговията на фючърси на крипотовалути. Той също така посочи, че на 23 януари Консултативният комитет по технологиите на CFTC ще обсъди свързаните с това предизвикателства, възможностите и развитието на пазара на виртуални валути.

Джанкарло напомни на инвеститорите, че технологиите, отнасящи се за виртуални валути, са прекалено нови и са довели до

- оперативни рискове на нерегулираните и оставени без надзор платформи за търговия;

- рискове за киберсигурността на платформите за търговия и за виртуалните валутни портфейли;

- спекулативни рискове от изключително волатилните движения на цените;

- рискове от измами и манипулации чрез традиционни злоупотреби на схеми за изпомпване и дъмпингови схеми, търговия с вътрешна информация, схеми тип "Понзи" и други форми на измама на инвеститори и манипулиране на пазара.

Още през септември 2015 г. CFTC призна биткойн за стока, а година по-рано се обяви за регулация на биткойн, за да се засили контрола върху разпространението на криптовалута. 

В началото на декември м.г. и гуверньорът на БНБ - Димитър Радев, също заяви, че биткойн и сходните т.нар. криптовалути не са валути, а стоки, обект на спекулация, които някои инвеститори използват и като средство за разплащане. Въпреки това в София вече има открити чейнджбюра за биткойн.