Русия може да получи само един боен кораб клас "Мистрал" от Франция, предаде ИТАР-ТАСС.

Това стана ясно от думите на президента Франсоа Оланд.

Франция ще изпълни договора си по строителството на първия хеликоптероносец, увери Оланд на вечеря с журналисти от Асоциацията на президентската преса. Още повече, сделката е сключена през 2011 г. и Москва си е платила. Бойният морски съд е почти готов и трябва да бъде предаден на Русия през октомври. В противен случай Париж ще трябва да плати неустойка от 1,1 милиард евро.

Що се отнася до изпълнението на останалата част на договора, всичко ще зависи от поведението на Кремъл, изтъкна Оланд. Става дума за строителството на втори кораб клас "Мистрал".

"Ако бъдат въведени някакви санкции, това трябва да стане на ниво Европейски съюз. И ще става дума само за бъдещи доставки на военна техника", изтъкна Оланд.

Много анализатори смятат, че съществуващият договор за бойните кораби между Париж и Москва е главната спънка за въвеждането на нови санкции на ЕС срещу Русия. Отношенията между Кремъл и Евросъюза се влоших заради кризата в Украйна. Нова критична точка бе достигната заради свалянето на малайзийския боинг с 298 души на борда. Това най-вероятно е дело на проруски сепаратисти, подкрепяни от Москва, смятат западни политици и наблюдатели.

Вторият кораб от клас "Мистрал", който вече е кръстен "Севастопол", започна да се строи в Санкт Петербург. Миналата седмица той бе докаран във френското пристанище Сен Назер, където строежът му ще бъде завършен. Русия трябва да го получи готов през 2015 г.

Междувременно Александър Бородай - лидерът на сепаратистката Донецка народна република (ДНР), предаде на малайзийски експерти черните кутии от падналия самолет, предаде АФП. Той обяви прекратяване на огъня в радиус от 10 километра около мястото на катастрофата.