Дълговете на Китай надвишиха два и половина пъти нейната икономика, съобщи CNBC, цитирайки данни на банката Standart Chartered. Според тях към края на юни държавните, общинските и частните дългове на мегаикономиката възлизат на 251% от нейния брутен вътрешен продукт. За сравнение, в края на 2008 г. дългът е бил 147% от БВП.

Икономиката ще продължи да заема, което създава притеснения за пазара, коментира Стивън Грийн, главен икономист за Китай в Standart Chartered.

От кризата насам Китай разчита сериозно на кредити за за поддържа своите високи нива на растеж, но алармиращият ръст на заемите създава напрежение сред инвеститорите, които си спомнят как ускореното кредитиране доведе до финансови кризи в много държави.

В момента политиците в Китай са изправени пред трудната задача да забавят икономическия ръст до по-устойчиви нива без да се предизвиква сериозен спад или застой.

И все пак дълговете на Китай все още са по-ниски от тези в развитите икономики. Към края на юни борчовете на САЩ са 260% от БВП, а на Великобритания и Япония - съответно 277% и 415 на сто.