Преходът в България не е приключил, защото обществото още е разделено за равносметката за социализма. Това каза в реч, посветена именно на края на прехода, бившият президент Росен Плевнелиев. Той говори пред участниците във втората годишна среща на "Милениум клуб", който обединява българи, родени след 1981 г., живеещи и работещи по света. 

"Помогнете вие, младите, за да обединим обществото и да направим един музей на 20 век, в който да разкажем истината такава, каквато е била. Водих битка по време на моя мандат досиетата да отидат там, където трябва да бъдат. Докато досиетата не са обработени, не можем да знаем цялата истина. 10 800 души са в момента бившите сътрудници на бившата ДС, които работят в институциите в България. Ето, купувам си книга за 100-те най-значими личности на България и на корицата е Тодор Живков", заяви Плевнелиев.

Според държавния глава в периода 2012-2017 г. все още има много българи, които вярват, че по време на социализма е било сигурно, спокойно, докато други знаят, че че е имало диктат на комунистическия режим и на тайните служби, съществували са лагери. По думите му обща равносметка за миналото няма как да има, докато не се обработят досиетата на комунистическите служби и целия режим - нещо, което у нас още не е факт. 

Плевнелиев обяви, че на България й трябва и национална стратегия с хоризонт 2030 г., в която целите да бъдат "да изкореним бедността, да развиваме иновации, да има справедливост и права за всеки". По думите му обаче наследникът му на "Дондуков" 2 Румен Радев не се интересувал от темата. 

"Днес понякога си мисля, че най-трудното и най-тежкото предстои, защото виждам шестващите национализъм и популизъм. Трябва да бъдем равни с другите, а не да робуваме на една или друга велика сила. Голяма част от българските националисти размахват чуждо, а не българско знаме, говорят за национализъм, а не за патриотизъм", каза още бившият президент. 

По думите му в сблъсъка между национализъм и популизъм, от една страна, и патриотизъм, от друга страна, една голяма част от националистите и популистите, не само в България, по-скоро служат на чужди, отколкото на национални интереси.

Плевнелиев каза още, че не може да има прогрес, когато се строят бариери и граници, а не само у нас, а и на глобално ниво има ненаучени уроци от историята.