С 20 предупредителни изстрела южнокорейските власти спасиха избягал войник от Северна Корея, съобщи Ройтерс.

Мъжът, който е на видима възраст 19 години, е преминал през демилитаризираната зона през нощта под прикритието на гъста мъгла. Беглецът, който е бил въоръжен, е спасен и отведен в строго охраняван затвор, докато се изяснят обстоятелствата около бягството, казва говорител на министерството на отбраната на Сеул.

След като разбират за бягството, войници от севернокорейския гарнизон се насочват към границата. Тогава от Южна Корея изстрелват над 20 предупредителни изстрела.

19-годишният войник е четвъртият, който успява да избяга в Южна Корея тази година. Преди месец друг войник успя да напусне страната и едва оцеля след като беше прострелян пет пъти от отряда си.

Четиримата са част от близо 30-те хиляди севернокорейски дисиденти, които са се опитали да избягат от режима в Пхенян от края на Корейската война.

Много рядко севернокорейци успяват да прекосят границата. В демилитаризираната зона ги чакат противопехотни мини и картечници, които целят да попречат на бегълците да стигнат живи до границата.

Най-често бегълците избират по-безопасния път през Китай. Дисидентката Ели Ча разказва пред Global News за своето бягство - през Китай, Виетнам, Лаос и Тайланд, откъдето получава разрешение да замине за Южна Корея. Този път за бягство обаче също крие рискове - ако гражданин на Северна Корея остане твърде дълго в Китай, има огромен шанс местните власти да го върнат на режима в Пхенян, където го чакат поне 5 години трудов лагер и изтезания. Според ООН неуспелите бегълци често са екзекутирани.