„Не можем да смятаме, че Българската православна църква в исторически контекст, нито пък Сръбската православна църква е наша църква-майка“, заяви Преспанско-Пелагониски митрополит Петър от Македонската църква в ефира на съседската тв НОВА.

Митрополитът оглавява отдела за връзки с останалите поместни църкви, напомня православният сайт "Добротолюбие".

Митрополит Петър оправда досегашното си публично мълчание с това, че не искал да излезе така, че думите му да влияят на общественото мнение по отношение на изпратеното писмо до БПЦ. Петър заяви, че всички писма, които се изпращат до Поместните православни църкви минават през него, тъй като е началник на отдела, който се занимава с връзките с другите православни църкви. Той участва също в комисията по преговорите с останалите църкви.

„До заседанието на Св. Синод не бях информиран за това писмо, което на 9-и бе изпратено.

Не съм съставител на писмото и не искам да нося отговорност за него“, каза митрополит Петър.

Той каза още, че според записаното в устава им Македонската църква е основана от самия св. апостол Павел, който проповядвал по земите на Македония и основал първите църковни общини, които са записани в Св. Писание. Наследник на Юстиниана прима се явява пък Охридската архиепископия като църква на македонския народ, а наследник на тази Охридска архиепископия не е БПЦ, а Македонската църква, заяви още митрополит Петър.

„Македонският народ не се е борил за създаване на Българската екзархия, затова се е борил българския народ, който има и това право…“

По думите на владиката македонците се надявали, че щом българите получат своята Българска екзархия, ще помогнат на македонския народ да получи и своята Охридска архиепископия. 

„Какво искахме – какво получихме“, заяви владиката и разказа в студиото на предаването анекдот, от който поуката е: аз ли те грешно молих, ти ли ме грешно разбра.

Според думите на митрополит Петър в предварителните разговори е имало писмо от страна на МПЦ към Българската църква, което е трябвало да се пази в тайна, докато не бъде разгледано от Св. Синод на БПЦ, след което при положителен отговор да се даде гласност. Според митрополит Петър основните точки в писмото са три:

  1. Да признае Българската църква автокефалността на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.
  2. Духовниците на двете църкви да влязат в евхаристийно общение, което е фактически признаването на каноничността на МПЦ.
  3. БПЦ да представи Македонската православна църква пред останалите Поместни православни църкви.

Ако тези три точки бъдат изпълнени, то тогава Македонската църква ще признае Българската като „църква-майка“.

Митрополит Петър добавя още, че с резолюция на едно от предсъборните съвещания в Шамбези (които се провеждаха преди състоялия се Събор на остров Крит) било прието, че за да се даде автокефалност на една църква, тя трябва да бъде призната от останалите Поместни църкви, но „така наречената майка-църква да предложи църквата-дъщеря на другите Поместни православни църкви, които пък с консенсус ще я признаят“. 

„Стана дума в Синода, че в резолюцията на Шамбези стои така и само заради това е сложено майка-църква, а не в исторически контекст. Не може да ни е родила Българската църква, при положение че ние говорим, че имаме по-дълбоки и по-стари корени от Българската църква“, каза митрополитът.

Петър заяви още, че Македонската църква е провела разговори с почти всички Поместни православни църкви: Вселенската патриаршия, Йерусалимската, Руската, Румънската петриаршия, Атинската и Полската архиепископия.

„Всички ни казват да решим въпроса си със Сръбската православна църква“, каза той.

Проблемът, който изтъква Вселенската патриаршия е името МПЦ. Той добави още, че на Охридската архиепископия много искат да ѝ бъдат продължители включително гърците и българите.

„Истината обаче е, че не е нито българска, нито гръцка, нито сръбска, а е наша“, казва владиката.

На 27 ноември Повадарският митрополит Агатангел пък публикува отворено писмо до обществеността в Македония, в което заяви, че е изненадан от новината, че МПЦ благодари на църквата-майка БПЦ.

„Синодът на МПЦ-ОА не е заседавал по този въпрос и аз като един от митрополитите не съм запознат с това нашият синод да благодари на българския за това, че БПЦ е формирала комисия за преговори с другите поместни православни църкви за признаването на автокефалността на МПЦ-ОА“, заяви тогава той.

Дебърско-кичевския митрополит Тимотей в интервю пък заяви, че се надява въпросът с автокефалността и каноничния статут на МПЦ да се реши бързо и за това ще помогне именно Българската православна църква.

„Очаквам това да стане за месеци, а не за години. Сръбската православна църква няма нужда да я убеждават. В православния свят има по-големи играчи, от които зависят нещата“, заяви митрополитът.

Като знак за бъдещо положително решаване на македонския въпрос митрополит Тимотей изтъква и положителните политически отношения на България и Македония.

Ето и видео от интервюто на митрополит Петър, озаглавено недвусмислено "Кръсти ли се Македонската църква на Изток?":