Критики срещу правителството естествено може да има, но не приемаме да се изготвят стратегии за провал на европредседателството. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Така той отговори на въпрос дали критиките към властта трябва да бъдат прекратени през първата половина на следващата година, докато България председателства Съвета на ЕС.

Преди това Биков коментира вота на недоверие, който от БСП и ДПС ще внесат в началото на следващата година.

Според него той се внася именно с цел саботаж на европредседателството и именно за това се отлага за началото на следващата година.

"Не смятам, че са в състояние да провалят председателството, но ми е неприятно, че правят такива опити. Нямат такъв голям потенциал", убеден е Биков.

Той декларира готовност от страна на ГЕРБ да дебатира по темата за корупцията "още днес или утре".

"Вече два месеца се готвим и не можем да дочакаме да вземат решение", заяви Биков.

Според него ДПС са "малко по-конкретни хора".

"Надявам се ДПС да им кокретизира част от тезите, ако те (БСП - б.р.) не могат. Добре, че са ДПС да ги вкарат в някаква рамка, иначе изглеждат като разпасана дружина, която се чуди с какво да се занимава в Народното събрание", коментира Биков.

Според него неслучайно за вота е избран денят преди официалното поемане на председателството, "за да могат на следващия ден да обиколят телевизиите и да говорят колко лоша е България".

"Наясно са, че са абсолютно безпомощни да създадат реалистична алтернатива. Сигурно искат да измесят малко и вътрешния си огън по отношение на приватизацията. Това са истинските им мотиви, иначе досега да бяха внесли два вота", смята Биков.

Той изтъкна, че БСП и ДПС не са толкова чувствителни по темата за корупцията, коггато става въпрос за техни хора. Вотът на недоверие ще бъде именно по темата за корупцията.