Отдавна говорим за заплахата от неосталинизъм и изведнъж се оказахме в напълно достоверен брежневски интериор. Путин се дърпаше от директния отговор на въпроса дали се готви отново да се кандидатира през 2018 г. - едни видяха в това хитроумна политическа игра, а други – някакво колебание. В един момент „отложеният въпрос“ се превърна в самостоятелен политически инструмент в ръцете на Кремъл. Преди няколко седмици представители на големите държавни фирми са обсъждали слуха за възможното връщане на Медведев на президентския пост и това ги ужасявало.

Путин трябваше да бъде молен да не изоставя руснаците. И в някакъв момент, но не толкова бързо, той бе длъжен да се поддаде на уговарянето.

Всичко се случи точно така. Авторите на президентската кампания използваха единствения политически език, който в Русия разбират всички. Естетиката „среща с трудещи се“, на която „дългът към държавата е преди всичко“, бе възпроизведена с гротескна точност. Дългът се състои в това да се направи подарък на трудещите си, а действащият президент просто не можел да устои.

Начинът на издигането на кандидатурата се оказа максимално консервативен, което определено ще се отрази на бъдещия ход на кампанията и на резултатите от нея. Детайлите сами говорят. Срещата с работниците се състоя в нижегородския завод „Газ“ (“ГАЗ“ за Вас!“)

В Нижни Новгород много години е работил днешният ръководител на управлението по вътрешна политика на Кремъл Сергей Кириенко. Това е прозрачен намек – именно той се приема за главния архитект на кампанията.

В речта пред работниците Путин припомни, че именно в Нижни Новгород е започнало народното опълчение на Минин и Пожарски (през 17 век – б.р.).

После то освободи Москва от нашествениците и постави край на т.нар. смутно време, а след това започва развитието на единната централизирана и мощна руска държава“, каза президентът.

Дали има някаква актуална аналогия с днешния ден и кои са нашествениците, които са се заселили днес в Москва, той така и не уточни. Но риториката отново е напълно позната – военно-патриотична, в най-добрите традиции на съветския политически език.

Малко по-късно Путин затвърди този дневен ред и заговори за доклада на Шойгу (министър на отбраната – б.р.) - че забранената в Русия групировка „Ислямска държава“ е напълно разгромена в Сирия. Ето, още един външен враг е унищожен!

Преди да се срещне с работниците в „Газ“ президентът участва в младежкия форум „Доброволците на Русия“, където отново заяви, че по-късно ще отговори на въпроса за кандидатирането си.

Този жест също изглежда зареден политически – въпреки всичките срещи с младежи, които Путин проведе в последните месеци, основният акцент от кампанията му ще бъде ядрото от избирателите - „обикновените хора“, „работниците и трудещи се“. Образът на народния президент въплъщава образа на консервативния „народ“ - тук няма място за хипстъри и за навити дънки.

Това означава, че работата с младата публика е делегирана на други кандидати. По съвпадение, в същия ден като Путин в Нижни Новгород се отби за предизборна среща и Ксения Собчак.

Народно-консервативната кампания на президента създава допълнителни рискове за непопулярното правителство на Медведев, който – както вече е ясно – може да бъде изцяло пожертван в критичен момент преди изборите за легитимация или за укрепване на изборния резултат. Отстраняването на непопулярни министри може да създаде положителен фон за началото на новия президентски мандат.

В зоната на риска се намира и „Единна Русия“ - ако Путин не се кандидатира от партията и се издигне като независим, партията на властта ще се свързва повече със слабата фигура на Медведев. Именно партийците се изказаха първи след заявлението на президента. Лидерът на фракцията в Държавната Дума Сергей Неверов каза, че те са „чакали и са се готвили за това“, а сега „ще подкрепят Путин с още по-голяма енергия“. В думите му нямаше директно предложение към президента да се кандидатира от името на партията – те могат само да подкрепят и одобряват.

Кремъл използва политическия ресурс на новината „в очакване на решението на президента“, за да заглуши новината за отстраняването на Русия от Олимпийските игри. Възможно е изявлението на Путин да е било планирано за по-късно – евентуално след официалното насрочване на изборите, което Съветът на федерациите се очаква да направи на 21 декември. Но сега тема номер едно за руснаците е четвъртият мандат на Путин, а и МОК и допингът отиват на заден план. За решението на Путин руснаците бяха информирани в продължение на цял час – на 6 декември други политически теми в телевизионните емисии просто нямаше. Сега вече няма очаквания към властта. Време е за нови залози.

...

Коментарът е публикуван в "Новая газета". Преводът е на Клуб Z.