Българската петролна и газова асоциация изпълни заканата си да подаде жалба срещу бизнесмена, председател на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

От вчера в КЗК е заведена преписка по жалба за нелоялна конкуренция. Инициатори са "Лукойл България", "Еко България", НИС Петрол", "Синергон Петролеум", "Ромпетрол България" и "ОМВ България", а ответник - "Трейднет Варна".

Фирмата е собственост на Нина Марешка-Иванова, а управител е Веска Марешка - сестрата и майката на Веселин Марешки. "Трейднет Варна" е собственик на бензиностанциите, които се прочуха с по-евтино гориво.

"Утре фирми от Българската петролна и газова асоциация ще внесем жалба в КЗК, защото по информацията, с която разполагаме, двете фирми на Веселин Марешки, които се занимават с горива, са на загуба - едната с 1,8 млн. лв., а другата - с 13,3 млн. лв. Това е чист класически дъмпинг. Аз ще очаквам този път КЗК да се произнесе и да каже така ли е, или не е така", даде заявка в края на ноември генералният директор на "Лукойл" Валентин Златев.

Златев заяви още, че поддържа думите, че над Веселин Марешки има разпънат политически чадър. На въпрос от кого е разпънат той отговори, че "звездата на Веселин Марешки изгрява много странно 2011-2012 г. при финансовия министър Симеон Дянков".

Жалба в КЗК бе завел и Марешки. Тя бе за монопол от страна на "Лукойл", но КЗК отхвърли жалбата.

"Петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" има господстващо положение на пазара на производство и внос на бензин и дизелово гориво в България, но не злоупотребява с него. Единственият клиент на рафинерията в страната е "Лукойл България", която пък не е монополист в бранша, като дори среща конкурентен натиск от другите вносители на горива, някои от които са клиенти на дружеството", гласи решението на антимонополния орган.