Шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах препоръча на ФИФА да се запознае с разследването за употреба на допинг в руския футбол. Това стана снощи, когато след заседание в Лозана Бах обяви, че Русия е със забрана за участие на зимните олимпийски игри в Южна Корея през февруари догодина.

Решението бе взето на базата на разследване и доклад на специална комисия, оглавявана от Самуел Шмид. В разработката на Шмид имало информация и за допинг в националния тим на Русия по време на световното в Бразилия през 2014 г.

През лятото британският в. "Дейли мейл" писа, че ФИФА разследва употреба на забранени вещества в Сборная на последния мондиал. След това обаче нищо повече не се появи по въпроса.

"ФИФА е длъжна да се обърне към г-н Шмид за това с какви сведения се е сдобил за допинг във футбола по време на своето разследване", рече Томас Бах.

Русия е домакин на световното по футбол догодина. Тема №1 в медиите от снощи е забраната на МОК за зимната олимпиада. Чака се реакция от Кремъл. Според големи издания в страната по-късно днес Владимир Путин ще направи изявление.

МОК не разрешава на Сборная да участва като делегация и национални отбори в отделните спортове, но все пак отври вратата за спортистите, които са чисти от допинг. Което се посреща с известно облекчение в Русия. Има гласове, които зоват за бойкот. Но се чуват и обратните мнения: спортистите, които получат "зелена светлина", трябва да се възползват, в противен случай "мълчаливо се съгласяват" със санкцията.

Такова становище изразява хокеистът Иля Ковалчук.

Прокремълските медии изтъкват ролята на бившия шеф на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков, който е сведетелствал и направил разкрития не просто за употреба на допинг в руския спорт, а за дирижирана и финансирана такава от страна на правителството.

В Москва обаче изтъкват, че МОК не се е сдобил с категорични доказателства за това. И че зад решението на МОК стоят политически подбуди.

Такъв въпрос бе зададен и снощи от Томас Бах:

"МОК е неутрална организация. Не бихме допуснали да бъдем повлияни от политиката, когато вземаме решения за спорта. Членовете на комисията на г-н Шмид свършиха отлична работа, която доказва манипулации и системна употреба на допинг."