Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавите членки днес се споразумяха да опростят събирането на данък върху добавената стойност (ДДС) при трансграничните онлайн продажби в Европейския съюз. Опростените правила вече действат в онлайн търговията със софтуеър и според официалната статистика са спестили €500 милиона на бизнеса, т.е. средно по €41 000 на фирма.

Министрите на финансите в ЕС днес се споразумяха върху създаването на единен портал за плащане на ДДС при трансграничните продажби по интернет. Това означава, че във всяка страна ще има един сайт, свързан с данъчната ѝ администрация, в който онлайн търговците ще подават всеки три месеца декларация за дъжимия ДДС върху продажбите им в други страни на съюза. Данъкът ще се събира от властите на съответната страна и те ще прехвърлят постъпленията в страната на крайната продажба.

Сега всеки онлайн търговец в Европа трябва да се регистрира поотделно във всяка държава членка на ЕС, където има проажби. Според комисията средните годишни разходи за това са €8 000 на бизнес. Освен това в съществуваща система има вратички за избягване на на данъка, от което общите загуби за бюджетите Комисията изчислява за около €5 млрд. в годината.

Бизнес, който има годишен оборот под €10 000, ще може да плаща ДДС по законите на собствената си страна, предвиждат новите правила. Складовете за внос от страни извън ЕС ще бъдат задължени да се регистрират в системата, защото след 2021 г. всички стоки, които потребителите в ЕС купуват онлайн от търговци извън съюза, ще се облагат с ДДС.

Отпада досегашното освобождаване от ДДС на малки колетни пратки със стойност под €22. Държавите преценяват, че то поставя в неравностойно положение европейските търговци, които дължат данъка от първия цент от продажбите си. Освен това е масова практика стоките в такива пратки (150 милиона годишно), често мобилни телефони или таблети, да се обявяват с изкуствено понижени цени, за да бъде избегнат ДДС. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.