Взривоопасен колет бе открит днес в Държавната канцелария (сградата на правителството - б.а.) в град Ерфурт, столица на федерална провинция Тюрингия.

Пратката в кашон на фирмата доставчик на колети DHL е пристигнала късно в петък, 1 декември, след изтичане на работното време. Охраната оставила пакета в помещението за съхраняване на получена поща.

В днешния първи работен ден от седмицата съответните служители се усъмнили в нещо нередно и незабавно алармирали полицията, оповести премиерът на Тюрингия Бодо Рамело. Той добави, че по първоначални данни на силите за сигурсност най-вероятно се касае за ръчна граната. Точното съдържание на колета ще бъде оповестено след приключване на експертизата.

Това е вторият подобен случай за последните дни. Миналия петък в аптека в град Потсдам, столица на федералната провинция Бранденбург, беше доставен колет бомба. Аптеката "Кралица Луизе" се намира в непосредствена близост до коледния базар. Тогава се появиха съобщения, че най-вероятно се е готвел атентат на въпросния базар с цел жертви.

Собственикът на аптеката се усъмнил за нещо нередно, след като при открехване на капака на кашона съзрял телове. Той незабавно сигнализирал полицията. Тогава беше оповестено, че пакетът съдържа взривни вещества и пирони.

Районът около аптеката и самият коледен базар бяха опразнени, а пратката - контролирано взривена.

Вчера стана ясно, че става въпрос за изнудване на най-голямата в Германия фирма доставчик на пакети DHL за най-малко 1 милион евро.

И двата “колета бомби” са били поставени в кашони на DHL.

Днес стана известно също, че подобна опасна пратка е била открита още на 6 ноември във Франкфурт на Одер. Тя е била доставена на фирма. Там обаче имало железни правила за сигурност. Охранителите се усъмнили в нередност и алармирали силите на реда. При контролирано отваряне на колета с помощта на робот пакетът избухнал в пламъци.

И трите случая се разследват от спецкомисия, наречена по името на аптеката в Потсдам  - “Луизе”. В нея участват 50 опитни следователи.

Доста граждани са подали информация, но до този момент няма гореща следа, която да доведе до престъпника или престъпниците.

“В тесен контакт сме с DHL, откъдето ни сътрудничат и паралелно с това извършват собствено вътрешно разследване”, оповести вътрешният министър на Брандебург Карл-Хайнц Шрьотер.

Следствието се води по подозрение за планирана експлозия, която би довела до жертви, както и за опит за изнудване в особено големи размери.
Същевременно чрез медиите полицията предупреждава гражданите да бъдат особено бдителни при получаването на колетни пратки. В никакъв случай да не приемат доставка, ако липсва подадетел или той не им е известен, ако от пакета се вижда тел или пък е със следи от замърсяване. При всяко съмнение за нередност гражданите да информират полицията.
Всеки ден в Германия се изпращат над 8 милиона пакета, сочи статистиката. Преди Коледа и Нова година този брой нараства в пъти.