ВМРО ще иска свикване на съвета на управляващата коалиция по казуса с т. нар. царски имоти. Това заяви пред БНР вицепремиерът Красимир Каракачанов, който е и лидер на ВМРО. Според него едно от възможните решеня за този казус е царското семейство да ползва имотите, но те да останат държавна собственост. Така бил решен този казус в Гърция и Сърбия.

"До 1944-та Симеон е бил цар и на днешната Република Македония. Това са историческите факти. Така че докато той е жив, мисля, че това обръщение "Ваше Величество" е въпрос на възпитание и отношение. Но, оттук нататък това не означава, че ние можем да говорим за престолонаследници и някакви други неща, свързани с някакво наследство, дължащо се при институция, наречена монархия. Ние сме република. Това е факт и то безспорен факт и той не подлежи на какъвто и да е коментар и на каквото и да е съмнение", заяви Каракачанов.

Той припомни, че в момента има мораториум върху разпореждането с имотите. Каракачанов изтъкна, че за три от тях има решения на съда на три инстанции, че те са държавна собственост.

"Имаше имоти, които безспорно бяха върнати, тъй като са частна собственост още от времето на неговия дядо - цар Фердинанд. Аз съм убеден, че националният интерес ще бъде защитен, но този въпрос първо трябва да бъде коментиран, преди да се предприемат действия в една или друга посока. Ако този въпрос не бъде обсъден на коалиционен съвет, аз мога да кажа, че няма да подкрепим такъв закон", каза още Каракачанов.

Темата за царските имоти се актуализира, след като се разбра, че регионалното министерство е предложило отлагане на две дела - за "Врана" и за "Царска Бистрица", с цел постигане на споразумение. По първия казус все още няма произнасяне на първа инстанция, но по втория държавата е спечелила делото на втора инстанция. Един от вариантите за решаване на въпроса е изготвяне на специален закон за царските имоти. Появиха се и опасения, че Симеон ще осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Делото там обаче е заради морататориума, наложен върху царските имоти по време на първия кабинет на Бойко Борисов.

Досега държавата е спечелила на три инстанции делото за "Кричим". Това бе единственият дворец, чието връщане бе отказано на Симеон Сакскобургготски. На три инстанции са спечелени и делата за "Ситняково" и "Саръгьол". На две инстанции, освен делото за "Царска Бистрица", е спечелено и делото за бившето стопанство на УБО край Врана.

Каракачанов коментира и присъствието на Симеон в делегацията начело с премиера Бойко Борисов в Саудитска Арабия.

"Саудитска Арабия е монархия и те уважават биши или настоящи монарси, с които могат да се срещнат. Симеон Сакскобургготски беше гост на делегацията при посещението в Риад. Всеки един фактор, който може да допринесе, без значение дали е бивш монарх, бивш министър, бивш президент или пък човек с контакти някъде, не трябва да се пропуска. В края на краищата, за добро или за лошо, в тази част на света тези традиции имат своето значение", обясни Каракачанов.

Той отрече твърденията, че ролята на Сакскобургготски в политическия живот се засилва.

Каракачанов заяви, че няма причина да се бави ратифицирането на договора с Македония от Народното събрание и това предстои.