Държавата не се е отказала от т.нар. "царски имоти", за които наследниците на цар Борис III съдят държавата. Това подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол днес.

Той отговаряше на въпроси на Крум Зарков от БСП във връзка с това какво прави държавата по въпроса с имотите и защо регионалното министерство търси споразумение с него.

Нанков обаче не отговори по същество какво налага прекъсването на съдебните процедури и то на етап, в който по всичко личи, че държавата има реален шанс да спечели делата. Неофициално депутати от управляващата коалиция коментират, че сделката цели да се откаже Сакскобургготски от делата, които води в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Първо - защото имало податки, че ЕСПЧ ще отсъди в полза на царя и то за немалка сума, второ - чисто имиджово, и трето - заради европредседателството.

Адвокатите на Симеон били склонни да се съгласят със спирането на съдебните производства. Ако се стигне до споразумение, или Царя ще ползва доживотно имотите, или ще му се присъди обезщетение.

Вместо това Нанков припомни, че в момента има две висящи съдебни производства за собствеността на двореца "Врана" и "Царска Бистрица". Но разпореждането с тях бе замразено с мораториум от ГЕРБ през 2009 г. - заради което Сакскобургготски съди страната ни в Страсбург.

"Сформирана е работна група със задача - обсъждане на ситуцията с имотите на бившите царе и техните наследници. Тя предстои да се произнесе със становище, доколкото знам, най-късно в понеделник. Ще има становище, и тогава не само на вас, на цялото общество ще се представи визията на държавата относно приключване на казуса."

По информация на Клуб Z работната група се води от Миглена Тачева, бивш министър на правосъдието в кабинета на Сакскобургготски. До вчера Нанков не бе наясно дали става въпрос за подготвяне на законопроект или становище, но днес подчерта второто.

"Вероятно ще дискутираме тази тема в следващото пленарно заседание на Народното събрание", отбеляза още Нанков.

На последващ въпрос от Зарков защо държавата търси споразумение, а не остави съдът да си свърши работата, министърът отговори така:

"Законът дава възможност да се реши извънсъдебно, съблюдавайки писаните норми. Държавата и да спечели тези дела, те не могат да влязат в сила поради този мораториум. Аз се ангажирам, доколкото зависи от мен, да съблюдаваме не само буквата на закона, а и обществения интерес по този наистина доста сложен от правна гледна точка казус."

Нанков неколкократно подчерта важността на "обществения интерес".