Северна Корея може да направи ядрена бомба и има междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне континенталната част на САЩ. Ако тя изстреля такава ракета, САЩ имат система за 40 милиарда долара, предназначена за унищожаването на бомбата в Космоса.

Това, което не се знае, е дали това ще бъде успешно, пише в. "Вашингтон пост".

Системата, наречена Наземна защита за прехващане, още не е доразработена. Тя не успя да унищожи имитации на бойни глави при 6 от 10 опита, преди да започне да функционира през 2004 г., но двата последни скорошни опита бяха успешни. Ето как работи тя.

1. Северна Корея изстрелва междуконтинентална балистична ракета

Междуконтиненталните балистични ракети са най-бързите и най-мощни балистични ракети. Само те са в състояние да прелетят близо 8000 километра до САЩ.

Подобно на всички балистични ракети този вид се изстрелват по висока дъговидна траектория, докато притеглянето не насочи бойните глави към целите им.

Те са лесни за засичане по полета им нагоре, но трудни за прехващане, тъй като ускорителната им фаза е много кратка - по-малко от 5 минути. Не съществува отбранителна система, която да работи толкова бързо. Но се разработват няколко амбициозни идеи като дронове, които да атакуват с лазер ракетите малко след изстрелването им.

2. Спътници и радари засичат и проследяват ракетата

Инфрачервените сензори на спътниците засичат изстрелването и пътя на ракетата по топлината й, докато двигателите й изгорят. Мощен радар на американски кораб и допълнителен наземен радар следят ракетата от земята. Ако целта са САЩ, задейства се Наземната защитна за прехващане.

Междуконтинентална балистична ракета, изстреляна от Северна Корея, ще достигне за близо половин час до континенталната част на САЩ, като ще се намира през повечето от това време извън атмосферата. Това е "средната фаза". Точно тогава Наземната защита за прехващане ще се опита да прехване бойната глава.

3. Бойната глава и примамките се отделят от ракетата

В Космоса изгорелите ускорители се отделят, като пускат бойната глава, вероятно облак от останки и примамки, предназначени за заблуда на прехващачите. Примамката може да бъде обикновен алуминизиран фолио балон, тъй като извън земната атмосфера всичко е еднакво безтегловно. Тези примамки са пример за "контрамерки".

След най-скорошното успешно изпитание през май от Пентагона подобриха оценката на Наземната защита за прехващане, като заявиха, че "с обикновени контрамерки тя е показала способността си да защитава САЩ от малък брой заплахи с ракети със среден обсег и междуконтинентални ракети".

4. Системата за защита изстрелва прехващачи

Военните командири със сигурност ще изстрелят от 2 до 4 прехващача срещу всяка приближаваща междуконтинентална балистична ракета, за да бъде по-голям шансът бойната глава да бъде поразена насред облака от примамки. Целият арсенал на САЩ включва 44 прехващача, базирани в два обекта на Наземната отбрана за прехващане в Аляска и Калифорния. Физичката Лора Грего е сред скептично настроените към системата експерти донякъде защото успешните изпитания са проведени при контролирани обстоятелства с относително прости примамки. Според нея в този случай успехът е бил предначертан.

5. Средството за поразяване се отделя от прехващача

Ускорителите се отделят след изгарянето си, като остават дългото 1,5 метра средство за поразяване да се насочи по дирите на бойната глава в Космоса.

Това средство - нова версия на използваното за първи път през май, е повод експертите да бъдат по-оптимистични относно шансовете за успех на Наземната защита за прехващане.

Последното изпитание е било много по-близо до реалността, отколкото смятат мнозина, твърди Том Карако - директорът на Проекта за противоракетна защита към Центъра за стратегически и международни проучвания. Според Карако проверката на резултатите показала напредъка на технологиите.

6. Средството за поразяване локализира бойната глава

Caption

Средството за поразяване използва сензорите си в допълнение към насочването от спътниците и ултрачувствителния наземен радар, за да отличи бойната глава от примамките и останките и да установи пътя на ракетата.

В Пентагона и Конгреса никнат планове за базирани в Космоса сензори, които могат да дадат по-близък поглед върху бойната глава и примамките. Те обаче все още не са реализирани, изтъква Карако.

7. Средството за поразяване удря бойната глава и я унищожава

Устройствата по средството на поразяване го насочват към бойната глава, като я унищожават, преди ядрената бомба да има възможност да бъде детонирана.

При теста през май всичко бе перфектно. Но последствията, ако не всичко е перфектно, могат да бъдат катастрофални.

"Ако Северна Корея изстреля 6 междуконтинентални балистични ракети по САЩ и ние прехванем 5 от тях, ще кажете, че 5 от 6 не е зле - заявява Брус Макдоналд, бивш помощник-директор по националната сигурност в Службата за научна и технологична политика към Белия дом. - Но ако загубите Сиатъл... Ще се чувствате твърде зле дори ако ефекът е 80 на сто. Ето с това трябва да се справите."

Важното е, че Наземната защита за прехващане може да помогне за възпирането на Северна Корея, защото системата може да сработи, смята Макдоналд. Но да се разчита на нея за сигурността на САЩ може да бъде рисковано.

"Не смятам, че противоракетната защита ще ни спаси -  заяви Лора Грего. - Трябва да разрешим въпроса по дипломатически път, но това хората трудно го разбират. Те не искат да чуят, че сме уязвими."