Българският министър-председател Бойко Борисов бе официално посрещнат от Пазителя на двете Светини Негово Кралско Величество Салман бин Абдулазиз ал-Сауд. Това е първа официална среща на български държавен лидер с крал на Саудитска Арабия в цялата история на двустранните отношения, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът и българската правителствена делегация кацнаха снощи в Рияд. Днес се разбра, че по време на полета се е наложила промяна на маршрута, след като Иран не е позволил самолетът да прекоси въздушното пространство на страната, въпреки предварителните разрешения. Причините още се изясняват.

 

По-късно Бойко Борисов се срещна и с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Адел ал-Джубейр и с министъра на енергетиката, индустрията и минералните ресурси Халид ал-Фалих.

Визитата на българския премиер в Рияд се осъществява по покана на краля на Саудитска Арабия и поставя началото на политически диалог, който ще спомогне за развитието на партньорства между двете страни в различни сфери от взаимен интерес, съобщават от правителствената пресслужба.

Престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал-Сауд посети министър-председателя Бойко Борисов в резиденция „Крал Сауд“, където българският премиер е настанен по време на визитата си. Разговорите се състояха след срещата на Борисов с крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд като потвърждение на постигнатите договорености.

„Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си“, посочи престолонаследникът Мохамед бин Салман ал-Сауд, който е и първи вицепремиер и министър на отбраната.

Премиерът, престолонаследникът и министърът на външните работи Адел Ал-Джубейр, който също проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, дадоха висока оценка за започналия политически диалог на най-високо равнище и го определиха като нов етап в двустранните отношения. Те изразиха очакване подписаните днес споразумения – за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, да донесат практически резултати и за двете страни.

Според престолонаследника Мохамед бин Салман Ал-Сауд, започналите реформи в Саудитска Арабия са възможност страните-партньори на кралството да реализират проекти в областта на туризма, икономиката, селското стопанство, иновациите. Той посочи, че ще бъдат насърчени бизнес контактите между двете страни, което да доведе до задълбочаване на отношенията на всички равнища и да е от полза за развитието на България и Саудитска Арабия.

В разговора бяха обменени мнения за обстановката в региона на Залива, на Балканите, мигрантската криза в Европа и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. България беше изтъкната като държава на етническата толерантност, в която всеки, независимо от своята религиозна принадлежност, получава шанс за развитие.

В делегацията на премиера са външният министър Екатерина Захариева, военният министър Красимир Каракачанов, министърът на земеделието Румен Порожанов, министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на транспорта Ивайло Московски, шефовете на работодателски организации. С правителството пътува и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Ето и видео от посрещането на Бойко Борисов от Негово Кралско Величество Салман бин Абдулазиз ал-Сауд:

 

Среща с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман: