Левицата, в лицето на депутатите Славчо Велков и Филип Попов, се опита да прокара днес в залата разглеждането на годишния доклад на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Мотивът: в доклада (за 2016 г.) се съдържат обезпокоителни данни за нерегламентирано подслушване.

Въпросният доклад бе приет в края на миналата седмица от ресорната парламентарна комисия, като на обсъждането му при закрити врати присъства и председателят на Бюрото Бойко Рашков. През лятото Рашков даде няколко интервюта, в които разказа, че е имало нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти. След което обаче публичните му изяви секнаха.

Да се проведе изслушване на Бойко Рашков поискаха днес от БСП.

"Касае се за наистина обезпокоителни данни и факти, изнесени още през август. Председателят на Бюрото потвърди в комисия изказването си, че имало нерегламентирани подслушвания. Имаше и други обезпокоителни констатации. Става въпрос за стряскащи факти и обстоятелства, които са изнесени не от кого да е" - така Филип Попов от трибуната мотивира искането си за включването на доклада и дебати по него като първа точка в дневния ред.

Председателят на комисията за контрол на службите Димитър Лазаров (ГЕРБ) направи предложение докладът да се разгледа другата седмица на закрито заседание и предложението на левицата да не се приема. 

"Съжалявам, че отговорите на г-н Рашков не удовлетворяват очакванията на колегите от БСП", посочи Лазаров.

Предложението на Попов и Велков не мина. "За" бяха 98 депутати, "против"  78, а 23-ма се въздържаха.

Както Клуб Z писа, в действителност в доклада за 2016-а се споменават искания от магистрати и политици да бъде направена проверка от Бюрото били ли са прилагани СРС спрямо тях. От документа става ясно единствено, че срещу четирима магистрати е установено нерегламентирано "слушане".