След четирачасови дебати снощи в централата в Берлин на Християндемократическия съюз (ХДС) - дом “Конрад Аденауер”, членовете на партийното ръководство казаха “да” на формирането на широка управленска коалиция със социалдемократите.

“След провала преди седмица на сондиращите разговори по съставяне на коалиция “Ямайка” (десницата, екопартията и либералите – б. а.)  се обединихме около водене на преговори с Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Приоритетът е разговорите да се водят успешно и сме убедени, че те биха могли да доведат до успех”, заяви  Даниел Гюнтер, член на президиума на ХДС и премиер на федералната провинция Шлезвиг-Холщайн.

Сега топката била в полето на социалдемократите.

Подобна позиция изрази и премиерът на Северен Рейн-Вестфалия и заместник на Меркел по партийна линия Армин Лашет. Той обаче уточни, че преговори със социалдемократите изключват едностранен компромис от страна на ХДС.

По-остър беше шефът на парламентарната фракция на ХДС Фолкер Каудер:

“Не сме на пазар, за да се пазарим. Всичко си има граници.”

Според заместник-председателката на ХДС и приближена на Меркел Юлия Кльокнер разговори по сформиране на широка коалиция със социалдемократите ще има едва през януари догодина:

“Дотогава трябва да има зелена светлина по всички преговорни теми. Важи правилото “задълбоченост пред бързина”.

Кльокнер предупреди социалдемократите да не затрудняват преговорите с нереални претенции. Тя проявявала разбиране, че не било лесно ГСДП да се отвърне от позицията си да излезе в опозиция и да тръгне към преговори за съставяне на широка коалиция.

На парламентарните избори на 24 септември ГСДП постигна най-лошия си резултат в историята на ФРГ – едва 20,5 на сто от бюлетините. Тогава партийният лидер Мартин Шулц категорично обяви, че социалдемократите излизат в опозиция.

“Преосмисляне на подобна позиция със сигурност изисква време и аргументи. Ето защо според мен не би било добре отсега да чертаем червени линии”, заяви Кльокнер.

Засега Шулц пази пълно мълчание.

Позиция изрази председателят на парламентарната фракция на ГСДП Карл Лаутербах:

“Шансовете за съставяне на широка коалициа са 50:50, в никакъв случай по-големи. Това не означава, че автоматично сме готови да участваме в управленска коалиция. Ако не срещнем разбиране от страна на ХДС, ще се стигне до нови избори.”

Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер е категорично против подобна опция. Не можело да се каже на избирателите, че на вота на 24 септември са пуснали погрешната бюлетина и сега трябвало да поправят грешката си.

Според наблюдатели решаващият ден ще е идният четвъртък. Тогава Щайнмайер ще разговаря в двореца “Белвю” с лидерите на ХДС Ангела Меркел, на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер (двете партии се наричат “Съюзът”, имат една парламентарна група) и на ГСДП Мартин Шулц.

Щайнмайер е от редиците на ГСДП, макар като държавен глава да е замразил членството си. Вън от съмнение е обаче, че влиянието му върху Шулц е голямо. В крайна сметка сега точно от лидера на социалдемократите зависи дали ще се формира широка управленска коалиция или ще се стигне до предсрочни избори. Такива във ФРГ е имало само два пъти, и то при загубен вот на доверие в пленарна зала. Никога обаче това не се е случвало поради невъзможност да се състави кабинет.