След провала на сондиращите разговори, които трябваше да отворят пътя към сформиране на управленска коалиция „Ямайка” между десницата, либералите и зелените, видни социалдемократи вече не изключват отново да се стигне до съставяне на широка коалиция – Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и баварският Християнсоциален съюз (ХСС), от една страна, и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - от друга.

Такава вече имаше два пъти при управлението на Меркел – от 2005 до 2009 г., както и от 2013-а до тазгодишните общи избори, проведени на 24 септември.

На вота социалдемократите се сринаха. Лидерът им Мартин Шулц категорично обяви, че нова широка коалиция е изключена, партията му излиза в опозиция.

Дали все пак Шулц ще премисли?

Влиятелният депутат социалдемократ Карл Лаутербах заяви днес пред телевизионните камери:

“Ако нищо друго не се окаже възможно, то тогава ще сме длъжни да помислим по съставянето на широка коалиция. В такъв случай обаче трябва да се разговаря по същество. Не се намираме на пазар. Разбира се, че съм и скептичен, тъй като в момента нямаме допирни точки с ХДС.”

За ново издание на широка коалиция се обяви и депутатът Щефан Цирке, един от говорителите на парламентарната фракция на социалдемократите:

“От неделя вечер часовникът е спрял и ГСДП е длъжна да преосмисли позицията си. Ако искаш да осъществяваш проекти, ако действително искаш да дадеш тласък на социалдемокрацията в Германия, длъжен си да управляваш.”

Цирке напомни, че в крайна сметка партийната база ще реши дали да има широка коалиция, дали да се подкрепи правителство на малцинството, или да се стигне до предсрочни избори, но и посочи:

“Това, което чувам от партийните редици, от населението и от колеги, е, че нови избори са най-лошият вариант.”

Мнение по предсрочен вот изрази и известният конституционалист проф. Улрих Батис:

“Току-що бяха проведени общи избори. Партиите не могат просто да обявят: “Изборният резултат не ни харесва.” Да вървиш по посока на предсрочни избори е изключително недемократично поведение.”

Същевременно Батис не изключи съставяне на правителство на малцинството. Подобен вариант не бивало да се отхвърля само защото досега не го е имало на федерално ниво:

“Това не би било катастрофа. Който обаче сега настоява за нови избори, той зове към държавна криза.”

Много зависи от Щайнмайер

Ще излезе ли Германия от сегашното трудно положение? До голяма степен зависи от федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер. Той вече публично обяви, че е против предсрочни избори и ще направи всичко възможно за съставяне на правителство.

Държавният глава от понеделник води разговори с лидерите на представените в парламента партии. Щайнмайер първо разговаря с Ангела Меркел. Последваха срещи с представители на либералите и „Зелените“. За днес е насрочена среща с Мартин Шулц, която може да се окаже ключова, и в крайна сметка да се стигне до формирането на широка коалиция между десницата на Меркел и социалдемократите. Засега това изглежда малко вероятно, но не и невъзможно.