Дипломат от Генералното консулство в Одрин се срещна днес с тримата българи, задържани с обвинението, че са помагачи на гюленисти.

Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Арестуваните били посетени от г-жа Мюзеян Узунова. Тя получила разрешение от Републиканската прокуратура в града и провела свиждане в затвора от закрит тип F в Одрин.

Срещата била инициирана от Генералното консулство, преди да е постъпило заявление от гражданите, че желаят българското представителство да бъде уведомено за тяхното задържане.

Тримата нямат здравословни проблеми и уверяват, че върху тях не е било упражнено физическо насилие.

Назначени са им служебни защитници, което е обичайна практика в Турция. Тримата не са пожелали преводач, тъй като владеят турски език.

Обвиненията срещу българските граждани са за "нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация". Второто е особено тежко, защото става дума за ФЕТО. Това е Фетхуллахистката терористична организация, която според турските власти се командва от живеещия в изгнание в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Анкара иска Вашингтон да го екстрадира, за да бъде съден като главен подстрекател за опита за преврат миналото лято.