Една трета от работниците в дадена фирма ще могат да поискат от съда откриване на процедура по несъстоятелност ако не са получавали заплатите си два месеца. Такива промени в Търговския закон прие парламентът на първо четене. Вносители са депутати от БСП, начело с лидера на партията Корнелия Нинова. Промените бяха приети единодушно със 132 гласа "за".

С промените вземанията, възникнали при трудови правоотношения минават на първо място при осребряването на имуществото, когато има процедура по несъстоятелност. Прератява се порочната практика фирми със задължения, най-вече към НАП и към работници, да се прехвърлят на малоимотни и социално слаби граждани. След това бившите собственици регистрират друго дружество и почват дейността си отново.

В мотивите на вносителите е отбелязано, че в много случаи след връчването на заповедта за възлагане на ревизия проверяваното дружество сменя собствеността си. След това актът за установяване на нарушение се връчва на новия управител, който го обжалва, за да спечели време и след като минат две години от прехвърлянето обявява несъстоятелност. Така на него не може да му се търси отговорност, тъй като деянията му са извършени от предишния собственик. С промените в закона тази възможност се ограничава.

Според приетите текстове при прехвърляне на дружествени дялове се изисква удостоверение от НАП, че няма започната ревизия и фирмата няма задължения от публичен характер. Ако дружеството има задължения прехвърлянето излиза от компетенциите на нотариуса и отива в съответния окръжен съд.

Това е втори законопроект на БСП, който е приет с подкрепата на ГЕРБ в последните дни. Миналата седмица по предложение на социалистите бяха приети промени в закона за приватизация, с които бе забранена приватизацията на парче на дружества от забранителния списък. Любопитно е, че това стана в отсъствието на депутатите от БСП, които бяха напуснали залата, малко след като вече бившият председател Димитър Главчев отстрани Корнелия Нинова. Промените за малко щяха да бъдат бламирани от депутатите от ДПС, които също напуснаха залата и се опитаха да провалят заседанието с проверка на кворума. По подобен начин бе приватизиран Дипломатическия клуб в Бояна. За тази приватизация има сериозни съмнения, че зад нея стои Делян Пеевски чрез свързани лица.