Вицепремиерът и министър на вътрешните работи, информацията и комуникациите на непризнатата от повечето държави република Крим Дмитрий Полонски се закани да накаже всички, които „отстояват вражеска гледна точка“ в медиите и социалните мрежи. В пространно интервю за РИА Новости той разсъждава за свободата на словото в Крим.

Такова количество медии и такава свобода на словото като у нас, извинявайте, ама няма в нито една друга страна. Според мен даже имаме в излишък свобода на словото, което винаги работи във вреда на държавата и гражданите“, казва кримският вицепремиер.

Дмитрий Полонски е обявен за издирване от контраразузнаването на Украйна и името му е в списъка на „лицата, които се укриват от органите на прокуратурата“. Според Киев той е извършил държавна измяна с активното си участие в незаконното анексиране на Крим от Русия.

Полонски описва в интервюто как много проукраински журналисти са напуснали Крим и в момента работят от Киев. Целта им, според него, била да объркват кримчани преди изборите за президент на Русия през март. Полонски директно ги обвинява, че тиражират фалшиви новини и работят за „ненавист към Русия“.

„Не призовавам да се затегнат мерките, но трябва да има по-решителен контрол за това, което се случва в социалните мрежи...

Всички хора, които правят подобни неща на територията на републиката и отстояват вражеска гледна точка, ще дадем оценка и на тяхната работа. Има и такива методи като съдебни искове и сезиране на правоохранителните органи. Нека никой не се мисли, че ще остане безнаказан", заканва се вицепремиерът на Крим.

На въпрос защо в Крим няма опозиционни медии Полонски отговаря:

"Нямам съмнение, че трябва да има държавни медии. В страна като Русия правителствената гледна точка трябва да бъде водеща.

В Крим имаме колосална палитра от средства за масова информация, не говоря само за традиционните медии. Все по-активно се развиват съвременните средства за комуникация, например социалната мрежа Telegram, активно работят блогъри – социалните мрежи също информират населението. И точно интернет не е подконтролна или цензурирана територия", хвали се Полонски.

Кримският вицепремиер отбелязва, че в социалните мрежи има много критика, но голямата част е безразборна, а не основателна. Споделя как с премиера Алексей Аксьонов четат какво пише във фейсбук и предпочитат да се срещат на живо с гражданите.

Знаем, че навън специално се създават медии, които да работят на руска територия. Те предават позицията не на кримчани, не на руснаците, а на западните си поръчители. Тяхната цел е да втълпят в съзнанието на хората, че Руската федерация не е демократична страна“.

Полонски няколко пъти не отговаря директно на въпроса защо в медиите няма никакви критични публикации към правителството.

„Нашата задача е да работим за интересите на гражданите, а не да се оставим да ни водят за носа отделни желаещи да моделират ситуацията по свое усмотрение. Особено ако се намират извън нашата държава“.