Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни подкрепи тезата на премиера Бойко Борисов, че ЕС трябва да има по-сериозна роля във взимането на решения в конфликтните точки в Африка и Близкия изток.

"Големите решения не могат да се взимат само от САЩ, Русия, Китай или пък Индия. Трябва да работим не само по източните си граници, но и в Африка. Европа трябва да направи така, че гласът ѝ да се чува", заяви Таяни след среща с Борисов, в която участваха и председателите на парламентарни групи в Европарламента.

Таяни неколкократно благодари за топлия прием и дори посочи, че "големите политически споразумения се постигат, когато има лични отношения". Двете страни са постигнали съгласие по повечето обсъдени теми, като защита на границите, миграцията, борбата с тероризма и икономическия растеж с акцент върху цифровизацията и по-зелената икономика, отношенията с Турция, кризите в Африка и Близкия изток.

Таяни подчерта, че по отношение на Западните Балкани ЕС ще разчита изключително много на България "защото г-н Борисов и България познават много добре страните на Балканите, те имат силна чувствителност и затова трябва да използваме познанията на българите". Според Таяни "често те са по-задълбочени от познанията на други държави членки". По думите му Балканите са приоритетен за ЕС регион и в това с Борисов имали пълно съгласие. Председателят на ЕП изброи, че вече е провел срещи в Черна гора, а в началото на следващата година му предстоят такива и в Сърбия и в Босна и Херцеговина, преди които пак щял да се консултира с "Бойко".

От изказването на шефа на ЕП стана ясно още, че за задълбочаване на връзките с Балканите ще се разчита най-вече на икономическото сътрудничество, в това число с българския бизнес. Борисов пък допълни, че е оптимист и че през следващите две години очаква да има реален напредък по членството на Западните Балкани в ЕС.

По темата Турция, на която ЕС разчита да пази границите ѝ, но не вижда перспектива за членството ѝ, Борисов отново повтори тезата си, че южната ни съседка задържа на своя територия 3 млн. мигранти и "колкото и да ни струва трябва да се пазят там". 

"Да не бягаме от темата, всичко трябва да се изговори ясно и да се нормализират отношенията", допълни Борисов като все пак уточни, че за тази работа държавите в ЕС си имат дипломати и министри.

Премиерът си е поставил и още една цел, стана ясно от днешното му изявление - ЕС да върне САЩ на масата на преговорите за климатичните промени, след като президентът Доналд Тръмп се оттегли от глобалното споразумение. Тук Борисов бил солидарен с европейските зелени. "Допуснахме Щатите лесно да излязат", посочи той. 

"Не си поставяме огромини цели, нито прескачаме ръста си за 6 месеца. Това е председателство на България, а не на правителството и на която и да е било партия'", посочи в заключение премиерът.

"Българското правителство започна много добре, удовлетворен съм. Политическите разговори са много важни, но като италианец за мен гостоприемството е много важно и мога да кажа, че това не беше формален, а дружески прием", похвали ни шефът на ЕП.

Веднага след приключването на срещата с Борисов на "Дондуков" 1, Таяни се отправи към "Дондуков" 2 за разговор и с президента Румен Радев.