Росгидромет - руската федерална служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда, призна за наличието на радиоактивния изотоп рутений-106, предаде Нюз.Ру.

Наличие на нуклида било установено в проби, взети в Челябинска област, в стокилометровата зона около производственото обединение "Маяк". Там се преработва ядрено гориво. Публикуваните данни са за радиационната обстановка на територията на Русия през септември.

Тогава над Европа бе засечен радиоактивен облак. Миналия месец официални наблюдаващи органи във Франция и Германия стигнаха до извода, че заразяването е с източник Южна Русия или Казахстан. Заключението е въз основа на проучването на времето. По-късно от Берлин уточниха, че вероятно става дума за Русия.

Твърдението обаче бе отхвърлено от "Росатом" - държавната руска компания, която се занимава с ядрената индустрия. Според нейно изявление "нито една компания от руската ядрена индустрия не е регистрирала нива на радиация, надвишаващи нормата".

Според "Росатом" по-вероятно източник на заразяването да е "една от страните в източната част на ЕС". Оттам допълниха, че има високи нива на радиация над Италия, Румъния и Украйна (последната не е член на ЕС - б.р.).

При всички положения наличието на малко известно вещество предизвика безпокойство, че заплахата за здравето в Европа може да се увеличи. Агенциите за ядрена сигурност в Германия и Франция стигнаха до заключението, че замърсяването не заплашва здравето на европейците или околната среда.

Но експерти от  френския Институт за изследване на ядрената сигурност - IRSN, казаха, че изпуснатото количество рутений-106 е значително. Ако заразяване от такъв мащаб стане във Франция, властите биха наредили мерки за опазването на хората, живеещи в радиус от няколко километра наоколо.

От българската НСМОС - Национална система за мониторинг на околната среда, също заявиха, че няма превишени норми за радиоактивност у нас.

Сигурно е само, че изотопът не е изпуснат от ядрен реактор. Рутений-106 не се получава по естествен начин. А при авария биха изтекли и други нуклиди.

Предполагаше се, че изтичането е станало между южната част на Уралските планини и река Волга. Експертите бяха убедени, че инцидентът се е случил в обект за преработка на ядрено гориво. И двете предположения се оказаха верни.

Челябинска област е именно в Южен Урал.

Наличието на рутений-106 било установено в проби, събрани в селището Новогорни и градовете Аргаяш, Худайбердинск и Метлино. Всички тези населени места се намират недалеч от комбината "Маяк", преработващ ядрено гориво.

"Маяк" е предприятие на "Росатом" и се намира на територията на град Озьорск.

След като неколкократно отричаха за заразяването, сега властите в Челябинска област ще проведат среща с представители на "Росатом" и "Маяк", за да изяснят откъде се е появил радиоактивният рутений.

Този изотоп се използва предимно в медицината - предимно за лечение на рак. По-рядко бива използван като източник на енергия за спътниците.

Авария в "Маяк" погубва 200 души преди 60 г.

Точно преди 60 години - на 29 септември 1957 г., в "Маяк" става тежка техническа авария. Поради срив в системата за охлаждане следва взрив. В резултат е разрушен контейнер от неръждаема стомана, където се съхраняват между 70 и 80 тона високо радиоактивни отпадъци. Във въздуха е изхвърлена смес от радионуклиди с обща активност 20 милиона кюри. Става дума за церий, цирконий и стронций. Те са разсеяни във въздуха на площ от стотици квадратни километри.

Само в първите десет дни след аварията от радиационно облъчване умират 200 души. Смята се, че общият брой на пострадалите е 250 000.