Британската кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип празнуват днес 70 години брак, съобщи "Гардиън".

По този повод кралското семейство публикува серия портретни снимки. Те са дело на фотографа Мат Холйоак, хванал двамата в кадър в замъка Уиндзор по-рано този месец.

На последните кадри, споделени вчера, кралицата и херцогът на Единбург са застанали на платинен фон - защото празнуват платинена сватба. 

Елизабет и Филип се запознават през 1934 г. Той е на 13, тя - на 8 г. Виждат се пак през следващите години и започват да си пишат. Кралицата разказва, че се е влюбила в него след среща през 1939 г., той иска ръката й през 1946 г., женят се на следващата година. Това не става без "кралски" драми - Филип е чужденец (принц на Гърция и Дания, роден на гръцкия остров Корфу) и безпаричен, поради което евентуалният съюз е критикуван от кралските съветници. За сметка на това е британски гражданин и ветеран от Втората световна война, служил в британския флот. Освен това и Джордж VI, и кралицата майка го харесват.

Сватбата им обаче е първата, излъчвана от Би Би Си и гледана от 200 млн. души по цял свят. Днес двамата са и кралската двойка с най-дълъг брак в британската история.