Провали се поредният и оповестен като последен кръг на сондиращите разговори в Берлин по съставяне на управленска коалиция. Те трябваше да приключат снощи, за да се отвори път към преговорите по съставяне на управленска коалиция “Ямайка”, наречена според цветовете на националния флаг на тази държава, които са и партийни цветове във ФРГ - черно, жълто и зелено. Черно за консерваторите от Християндемократическия съюз и от баварския Християнсоциален съюз, жълто на либералите и зелено за екопартията “Съюз90/Зелени”.

След маратон от 15 часа разговори в 4,15 ч тази дъждовна заран преговарящите се разделиха при резултат нула. Оповестено беше, че по-късно днес отново ще се срещнат, но това можело да стане в събота или неделя.

“Подобен исторически проект (съставяне на коалиция от 4 партии – б. р.) не бива да се проваля поради липса на време”, заяви лидерът на либералите Кристиан Лиднер. Според него имало доста допирни точки, но и разнобой по политиката спрямо бежанците. От 15-те часа разговори 13 били посветени на тази тема.

Заместникът на Линднер по партийна линия Волфганг Кубики изрече: “По спорните въпроси миграция, финансова политика и вътрешна сигурност сме толкова далеч едни от други, че в момента ми липсва фантазия да си представя как ще се сближим.”

“При много от обсдъжданите теми беше проявено разбиране, но не се стигна до компромиси. Това е тъжното”, каза Армин Лашет, заместник-председател на партията на Меркел ХДС.

Самата Ангела Меркел не отрони и дума, само поздрави чакащите журналисти с “добро утро”.

Препъникамъкът се оказа политиката спрямо бежанците и конкретно събиране на семейства, което ще рече следното: ако бежанец е получил временно убежище в Германия и семейството му да пристигне в страната. Баварският ХСС е категорично против и няма изгледи да промени позицията си.

По този повод “Ди Цайт” публикува коментар под заглавие “Една светлинна година до “Ямайка”.

Позицията на Меркел е: “Ще се разберем, ако искаме да се разберем.”

Това е по-скоро предупреждение към баварците. Ако не се постигне компромис, има опасност от провал на преговорите, а така и да не се стигне до сформирането на управленска коалиция в Берлин. Това би бил най-лошият вариант. При един нов вот се очаква срив на утвърдените демократични партии и попътен вятър за евроскептиците от дясноекстремистката партия Алтернатива за Германия. На изборите на 24 септември т. г. тя спечели 12,6 на сто от бюлетините и за пръв път изпрати депутати в националния парламент Бундестага – 94 народни представители.