Американският президент Доналд Тръмп заяви, че сред ключовите цели на пътуването му в Азия е било обединяването на света срещу ядрената заплаха, създадена от севернокорейския режим.

Той произнесе 20-минутно телевизионно обръщение на живо от Белия дом, предаде Ройтерс. То бе първата публична изява след края на 12-дневната му обиколка в Азия. И единствената новина от нея бяха... две глътки вода, отпити от президента.

 

 

"Заплахата от Северна Корея постоянно растеше по времето на много администрации и сега изисква да бъдат взети неотложни действия", каза Тръмп.

И допълни, че САЩ, както и преди, разглеждат всички варианти за противодействие на заплахата от страна на Пхенян. Вашингтон призовава всички страни, включително Русия и Китай, да се обединят с цел Северна Корея да бъде изолирана, да прекъснат всичките си търговски и икономически връзки с нея, докато тя не прекрати опасните си провокации.

"Трябва да превърнем Северна Корея в държава без ядрено оръжие", изтъкна Тръмп.

Той за пореден път повтори, че САЩ се отказват от провалилата се политика на стратегическо търпение - явен намек към предшественика му Барак Обама.

Според Тръмп Вашингтон и Пекин се договорили да не използват подхода "замразяване срещу замразяване" за разрешаване на ядрения проблем около Пхенян.

Американският лидер отново отправи предупреждение към търговските партньори на страната си. САЩ ще се стремят този вид отношения с другите държави да бъдат справедливи и взаимно изгодни.

"Тези думи - "справедлива" и "взаимно изгодна", са поканата ни към всяка страна, която би искала да има делови отношения със САЩ - посочи той. - Тези думи са и предупреждение към страните, които мамят, нарушават правилата и се занимават с икономическа агресия, както се случваше в миналото, особено през последните години. Затова външнотърговският ни дефицит с други страни достига 800 милиарда долара  годишно. Това е неприемливо. Възнамеряваме да пристъпим към намаляване на този дефицит възможно най-бързо."

И изтъкна, че това също била една от целите на азиатската му обиколка.

Тръмп имал откровен разговор с китайския президент Си Цзинпин за търговския дисбаланс между двете страни.

"САЩ повече няма да толерират несправедливи търговски практики, които крадат американски работни места, богатство и интелектуална собственост. Дните, в които се възползваха от САЩ, свършиха", зарече се господарят на Белия дом.

Всъщност Тръмп не каза нищо ново, но по време на самата му реч се появи новина, отбелязва Ройтерс.

Това се случи по време на паузата, която той направи за освежаване.

Докато говореше високо пред медиите, Тръмп млъкна за кратко, за да отпие глътка вода. След като в началото не видя вода на подиума си, репортерите му посочиха бутилка, поставена на маса вдясно от него. Президентът посегна към нея и отпи.

И това действие веднага предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. Припомнен бе случаят от 2013 г., когато сенаторът Марко Рубио по време на телевизионно обръщение неловко отпи вода. В предизборната си кампания през миналата година Тръмп осмя Рубио, който бе негов опонент по време на първичните избори за кандидат-президент на републиканците.

Рубио си върна снощи на Тръмп с ироничен съвет в туитър:

"Прилично. Трябва обаче да работи по формата си. Трябва да се направи с едно движение, без очите да изпускат камерата. Все пак не е зле като за първи път."

Потребители отбелязаха, че Тръмп е избрал вносна напитка по време на реч, в която сред основните теми е обещанието да намали търговския дефицит на САЩ с други страни.