Ще имаме успехи в правосъдната система, когато нашите политици започнат да се отчитат пред своите съграждани, а не пред Брюксел. Така президентът Румен Радев коментира последния доклад на Европейската комисия за България.

Според държавния глава коментарите за доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка са противоречиви, тъй като самият доклад е витиеват.

"Аз мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността – вместо пред българските граждани с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел", заяви Радев.

Според него най-важното е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система. И да видят, че наистина има реална борба с корупцията и несправедливостите в обществото.

Радев се съгласи с тезата на правителството, че липсват нови препоръки, но подчерта, че няма сериозен напредък и по препоръките до момента.

"Особено, забележете – препоръки за постигане на ефективност в разкриването, пресичането, разследването и наказателното преследване за корупцията", изтъкна Радев.

Той отбеляза, че докато политиците ровят кой какво е правил в миналото, в момента продължават да текат крупни обществени поръчки.

"Какво правим с тях и с какви механизми ние в бъдеще ще разкриваме, ще пресичаме и ще преследваме корупционните престъпления", попита Радев.