"Докладът е положителен, обективен и ясно очертаващ положителните тенденции и постигнатите резултати. Прави впечатление цялостният положителен тон на доклада, в който са направени ясни и недвусмислени позитивни констатации."

Това пишат от правосъдното министерство в своя позиция по повод публикувания днес доклад по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО).

Оттам заявяват, че като отчита положителното развитие в изпълнението на дадените през януари 17 препоръки, ЕК "призовава България със същата решимост да продължи пълното им изпълнение". Също така от ведомството, оглавявано от Цецка Цачева, пишат, че сегашното правителство е успяло да навакса забавянето от предсрочните парламентарни избори и да възобнови работата във всички ключови области.

Не е много ясно какво се има предвид, че се оценявала положително "изградената институционална структура" и резултатите от дейността на специализираните органи за борба с организираната престъпност (такава е ГДБОП, която се върна към МВР, но това стана преди години, б.р.).

"Това включва както създадените по времето на действие на МСО специализирани органи съд и прокуратура (те пък бяха създадени през 2012 г., б.р.), за чиято работа докладът за първи път дава цялостна положителна оценка, така и за специализираната полицейска служба ГДПОБ. В областта на противодействието на корупцията докладът отново посочва добрия пример на МВР, което прилага широк набор от фокусирани антикорупционни мерки", пише в позицията на МП.

Високо са оценени усилията в борбата с организираната  престъпност, като се отчита намалението на заплахата от организирана престъпност до степен, сходна с тази в други държави членки на Европейския съюз. Комисията оценява резултатите в борбата с организираната престъпност като устойчиви.

В становището на министерството се посочва, че ни хвалят за изборите за новия ВСС и за председател на ВАС, които били проведени прозрачно и публично, както и за измененията на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс.

"Дадена е висока оценка на усилията на Министерството на правосъдието за изработване на цялостна правна рамка за противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Изрично е отбелязан проведеният широк кръг консултации с ангажираните институции и с неправителствените организации.

Оценена е решимостта на правителството да се публикуват от Министерство на правосъдието регулярни доклади за изпълнението на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система..", и т.н., пишат още от ведомството на Цачева.

В позицията се дава нещо като обещание - че "независимо от дадените положителни оценки, които само могат да ни мотивират да продължим да работим...". И че най-важно в доклада е, че той потвърждава ясната перспектива за приключване на Механизма за сътрудничество и оценка.