Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Малките ВЕЦ-ове у нас носят голяма печалба на собствениците си. Дотук няма нищо лошо, ако обаче не бяха незаконни и ако голяма част от тях не бяха свързани с неслучайни хора. Това показа разследване на Нова телевизия.

Близо 140 ВЕЦ-а са построени в земя, публична-държавна собственост без учредено право на строеж. Прецедент има само с три, за които такова е учредено. Построени са въз основа само на разрешително за ползване на воден обект, издадено от съответната басейнова дирекция, показва репортажът.

"Не е достатъчно! Те не гребат с кофи от водата или да черпят с маркучи да поливат - това е водоползване и водовземане. Те изграждат съоражения вътре в коритото на реката", коментира шефът на съвета по законодателство към парламента и бивш служебен премиер Огнян Герджиков.

Бумът на разрешителните е по времето на тройната коалиция, а на строителството - в първия мандат на Бойко Борисов. По правило цените на ВЕИ са високи, а държавата е задължена да купува енергията от тях. Валентин Йовев, зам.-министър на МРРБ определи казуса като "очевиден пропуск" на държавата.

"Не виждам как една такава инвестиция някой ще рискува да я изгради незаконно. Но ми се струва изградена на ръба на закона", заяви Йовев.

Без документ за собственост, не би трябвало един обект да бъде изобщо въведен в експлоатация. Парадоксалното е, че след като ВЕЦ-овете са строени в държавна собственост, а фирмите нямат натурални актове за тях, то те трябва да са собственост на държавата. 

Другият голям проблем, който тези съоражения пораждат е, че вследствие на злоумишлената им експлоатация реките пресъхват, а животът в тях изчезва, най-често заради запушване на рибните проходи с цел всичката вода да остава в съоражението. Иначе по закон собствениците трябва да поддържат естественото течение на реките.

Не са случайни и повечето от тези собственици, които продават на държавата скъпата зелена енергия. В голямата си част са политици и техни близки.

Например собственик на един от тези ВЕЦ-ове е фирма "Кит 2226", свързана с бившия депутат, сега евродепут от БСП Петър Курумбашев. Година след като съоражението е пуснато в експлоатация, Курумбашев става член на парламентарната комисия по околна среда и води, отбелязват от Нова.   

Симеон Василев, вече покойник, активист на ГЕРБ, пък е бил собственик на ВЕЦ Црънча. Росен Маринов, неговият съдружник, продължава дейността и не вижда нищо нередно при строежа на съоражението. Във ВЕЦ-а работят синовете на местни кметове. ВЕЦ Гьоврен пък е собственост на Карамфил Каров от ръководството на ДПС. 

Разрешителното за експлоатация на ВЕЦ Флеш е издадено на фирма, в която съдружие от началотона годината е имал синът на Георги Първанов - Владимир Първанов и фирма на сестрата на зам.-председателя на БСП Кирил Добрев - Мариана Добрева, която беше и съветник на Първанов на "Дондуков" 2.

Наскоро пък 20-годишният син на Кирил Добрев - Николай и Еленко Божков, бивш член на енергийния регулатор КЕВР, са продали дяловете си във ВЕЦ Мега 1 на Васил Костов, племенник на бившия ляв депутат Тома Томов. 

ВЕЦ Станкова река пък е свързан с Цветелина Бориславова, бившата половинка на премиера Борисов. Кметът на Разлог от ГЕРБ - Красимир Герчев е имал участие във ВЕЦ Златарица. 

Според Любомир Костадинов от "Балканка" в резултат от дейността на тези незаконни съоражения от реките остават само гьолове, а България рискува да си навлече санкции от Европейската комисия. 

Ключови думи

Коментари

kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Как се пише: съоръжение или

Как се пише: съоръжение или съоражение? Правилно е да се пише съоръжение, мн.ч. съоръжения. Правописът на проблемната гласна може да се провери със сродна дума (със същия корен), в която тази гласна е под ударение: казваме оръжие, следователно се пише съоръжение.
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Как се пише: нотариален или

Как се пише: нотариален или натурален? Думите нотариален и натурален често се смесват, но всъщност имат съвсем различно значение: Прилагателното нотариален означава ’който се отнася до нотариус’ или ’заверен от нотариус’. Другите му форми са: нотариална, нотариално, нотариални. Думата има латински произход – notarialis 2. Прилагателното натурален означава ’произведен от природни продукти’ или ’истински, автентичен’. Другите му форми са: натурална, натурално, натурални. Тази дума също има латински произход – naturalis.
 's picture

Милен

Не, не

"натурален акт" си е натурално... :) директно от беседката в Своге :)))

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.