Не исках да обидя държавата си, затова не говорих, заяви вече бившата генерална директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред бТВ в интервю, заснето в последните дни на мандата й. Въпросът бе защо не е говорила по въпроса, въпреки че Бокова е коментирала скандала около избора на нов шеф на ООН миналата година.

На въпрос дали се пита защо управляващите издигнаха втора кандидатура - тази на Кристалина Георгиева - тя отговори:

"Опитах се да попитам, но видях, че трудно се намира отговор на този въпрос. Затова реших да оставя това."

Дали все пак е разбрала какво точно се случва, попита я Светослав Иванов.

"Не изцяло, аз това съм го оставила зад мен, зад гърба ми. Изцяло бях съсредоточена да направя една кампания. Съжалявам, разбира се, за това, което се случи, мисля, че и авторитетът на България пострада. Най-важното за мен беше след това да получа един достоен резултат, който мисля, че го получих."

Интервюто с Бокова започна "по пантофи" в кабинета ѝ, където тя показа икона, която ще си вземе, когато събира вещите си - на Св. св. Кирил и Методий, които я пазили по време на мандата ѝ. Иконата била подарена от бившия държавен глава Георги Първанов на нея и предшественика ѝ на първия ѝ ден на поста.

Въпреки изрядното бюро, тя настоя, че то е неподредено, защото "последните дни са доста сложни".

Бокова коментира и сериозната криза в ЮНЕСКО след решението за признаване на Палестина, което доведе на спиране на финансирането от САЩ и тежки проблеми в бюджета на организацията.

"Винаги съм се стремяла, казвала съм го в няколко декларации. Аз реших, че трябва да го направя, че това е моя отговорност, че трябва отново и отново да сближаваме, дори и в такива сложни конфликти, какъвто е Близкоизточният. Не трябва да забравяме, че Йерусалим принадлежи на три монотеистични религии. И ако почнем да делим културата на парчета, няма да отговаряме на правилата. Един обект принадлежи на цялото човечество. Бяхме в жестока финансова криза, преодоляхме я."

Според нея България стои отлично на международната сцена и даде пример за последните ни постижения:

"България е избрана втора по гласове за член на Изпълнителното бюро на ЮНЕСКО и считам това за мое наследство."