Около 5000 българи в сръбския Босилеград нямат достъп до специализирана медицинска помощ. Това разказа д-р Цветанка Цолова в ефира на Нова тв тази сутрин. Тя е един от тримата лекари, арестувани в петък в Западните покрайнини, защото искали да преглеждат безплатно българското малцинство в Сърбия.

"Чакаха ни около 50 души, чакало се да пристигат още от близки и далечни селца. С голямо желание да бъдат прегледани. Успях да прегледам 4-ма души, толкова и колегите, докато дойде полицията", разказа Цолова.

Били трима специалисти - тя като отоларинголог, един очен лекар и един общопрактикуващ интернист. 

20 полицаи били наобиколили българския Културно-информационен център (КИЦ). Четирима от тях прекъснали работата на българските лекари и ги задържали.

"Натовариха ни в полицейска кола, без никакви обяснение. Аз се почувствах като престъпничка. Закараха ни в районното и там ни държаха, без да ни дадат никакви обяснение", разказва Цолова.

5 часа прекарали в районното преди да се задвижи машинината на българската дипломация и посланикът ни в Сърбия Едвин Сугарев да уреди освобождаването им. После се върнали в КИЦ-а, където все още ги чакали 20 души. Имало време обаче да бъде прегледано само едно дете с очни проблеми.

"Трябва да се осигури на тези хора достъп до специализирана медицинска помощ. Най-близко е Кюстендил. Но те се водят сръбски граждани, правят им обструкции с посолствата", обясни Цолова. И заяви: "Бих се върнала, при положение, че няма да ме арестуват за пореден път."

Тя добави, че имали официална покана от Българския културен център, така че не са влезли в Сърбия на своя глава или без документация.

Бившият от петък зам.-министър на здравеопазването Мирослав Ненков, който беше следващият гост в ефира на Нова тв, определи това като "излишен показ на сила от сръбска страна". Според него по тази причина кметът на града и местният началник на полицията не са си вдигали телефоните с часове. Не са дали и обяснение каква е причината за задържането.