"Основно трябват пари за здраве и образование. Самолетите могат да почакат."

Това заяви днес пред бТВ бившият вицепремиер и финансов министър (2009-2013) Симеон Дянков.

Според него тази година е добра за Европа като цяло. Показателите са най-добри от 12 години насам. Такива са и очакванията за следващата и по-следващата година.

"Тоест в следващите 3 години ще има пари за социални политики. Сега е време за няколко по-лесни години", смята Дянков.

Според него е добра тактика да не се вдигат данъците.

"Има достатъчно пари в хазната. Надявам се да има добър разчет и в здравеопазването. Вероятно следващият здравен министър ще е финансист.

През 2011 г. 20 на сто от клиничните пътеки за сърдечно-съдови болести бяха надценени. Време е всичко да се преизчисли. Дават се пари по клинични пътеки - правят се повече операции, отколкото трябва. Идеята на бюджета е да се изчисляват цените така, че да няма лоби в някои области без нужда. Може да се окаже, че в някои дейности парите трябва да се намалят. Някъде изтичат пари. Надеждата ми е с новия здравен министър това да се промени. В частните болници изтичат парите", продължи някогашният финансист номер 1.

Неизбежно стана дума и за богатата пица "Калцоне", както вицепремиерът Валери Симеонов нарече бюджета за 2018 г. Дянков навремето се прочу с думите си за "постната пица".

"По-добри години са от постната пица. Калцонето не е пица, но може да ни нахрани повече", каза Дянков.

Той изтъкна, че през последните години в бюджета влизат повече пари. Затова освен за здравеопазването повече средства според него трябват и за образованието.

"Това, че за образование няма достатъчно пари, е грешка на колеги и дори моя грешка. Трябват повече пари за образование, за да се развива икономиката. Средното ни образование трябва да се насочи в математиката и физиката, тук имаме традиции", изтъкна Дянков.

Неговият проблем с разчетите на кабинета е, че се залага 1 процент дефицит в бюджета. "Не може при такава добра година да имаме дефицит. Така ние даваме дефицит, а останалите европейски държави - излишъци."

Дянков е убеден, че премиерът Бойко Борисов е много по-опитен в третия си мандат, особено във външната политика.

А това правителство трябвало да направи повече за инфраструктурата в Северна България.