Индия допуснала американски специалисти на борда на ядрена подводница, която взела под наем от Русия.

Това съобщи специализираното издание "Стратеджи пейдж".

Информацията не е потвърдена официално. Тя обаче предизвикала грандиозен скандал между Москва и Делхи. Инцидентът може сериозно да навреди на други съвместни проекти в сферата на военнотехническото сътрудничество. Русия ще изпрати в Индия вицепремиера си Дмитрий Рогозин със специалната задача на потуши скандала.

Става дума за руската ядрена подводница "Нерпа" от знаменития проект 971И. Тя била взета под наем от Индия за десет години през 2011 г. и била прекръстена на "Чакра".

В договора изрично било записано, че Индия няма право да допуска на бойния съд американски военноморски специалисти. За периода, през който наема "Нерпа", тя построила собствена ядрена подводница "Арихант". Съдът постъпил на въоръжение в индийската армия в началото на тази година.

Въпреки това Москва и Делхи продължават преговорите за наемането на втора бойна подводница от проекта 971И. Обсъжда се дори инвестирането на значителни средства за снабдяването й с ядрено оръжие.

В момента "Чакра" се намира във военноморска база близо до пристанището Вишакхапатнам. Преди месец се повредил обтекателят на носовата й антена. В момента специалисти, сред които руски инженери, проучват може ли да бъде "закърпена" дупка с размери 1,5 на 1,5 метра на място, или подводницата ще бъде пратена на ремонт в Русия.

Московският вестник "Комерсант" цитира коментари на два източника за проникването на американци на борда на "Чакра". Според първия то не представлява проблем, тъй като чертежите и техническата документация на подводницата са у руски специалисти, а без тях е много трудно човек да разбере нещо за нейната система. Вторият източник обаче изтъква, че ако американските посетители са били добре подготвени специалисти, те все някак биха се сдобили с някаква важна информация.

"Чакра" се смята за прокълната подводница. През 2008 г., когато тя се наричала още "Нерпа", при излизане от акваторията на завода "Звезда", в резултат на авария на борда й пламнал пожар. Загинали трима руски военни и 19 цивилни специалисти.